Loggbok för S/Y Albatross 2002-06-30

Loggbok för S/Y Albatross 2002-06-30

Loggbok för S/Y Albatross 2002-06-30

 

Datum 2002-06-30 2002-07-03
Rutt Kristiansand Peterhead
Position 58 08 536 N
08 00 209 E
57 29 761 N
01 47 419 W
Väder Regn, sol

15

Väst 0-22 m/s

1010 mmbar

Distans 420
Erfarenhet Den bästa vägen till Skottland är via Kielkanalen och Helgoland. Större chans att vinden är rätt.Samtidigt kan man passa på och proviantera skattefritt på Helgoland.Drickan är dyr i Norge och Skottland.

Nu tog vi fram översiktskortet över Nordsjön och drog en blyertsstreck från Kristiansand till Peterhead i Skottland, kursen var rakt västlig 270 o och 360nm. I behaglig bris på söndagsmorgonen klockan 07.00 seglade vi ut i Nordsjön.

Då vi kom ut på öppet hav tilltog vinden till 22 meter västlig med stor grov sjö. Storen och mesanen revades till tredje revet, stagseglet togs in och klyvaren revades till svart markering. Nu blev det hårdkryss igen.

Albatross gick nu hårt mot sjön och det gjorde hon bra. I fem sex knop pressade hon sig fram genom de intensivt gröna vattenmassorna så att det vita skummet sprutade.

Vi seglade i detta vädret i drygt två dygn. Sjösjukan började kännas, vi gäspade och var alla lite matta. Tre timmars vakter kördes. Knäckebröd, russin, vatten, pilsner och bananer fick duga som föda.

Varför är Nordsjön så svårseglad …? Vid varje överfart, som vi tidigare gjort, har det varit kallt och sjön varit grov. Segling under sådana förhållande är som att sitta i en tvättmaskin med ylleprogrammet påkopplat och kallvattnet yr. Kylan och fukten går igenom allt. Men snart är vi på värmen…..

På förmiddagen den 2 juli avtog vinden och havet låg blankt. Vi passerade oljefälten Forties och Nelson. Stora och kraftfulla anläggningar mitt ute på öppet hav. Greenwich nollmeridianen passerades utan att vi märkte det.

Nu fick vi vänja oss med att skriva in västlig longitud i GPS:n. Nästa gång vi går över till östlig longitud är då vi passerar datumgränsen i Stilla havet.

För att undvika att driva, med tidvattnet på fel kurs, startades motorn. Det blev motorgång tills vi anlöpte Peterhead på onsdagsmorgonen den 3 juli klockan 07.00.


 


Share

Leave a Reply