Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-07

Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-07

 

Datum 2002-07-07 2002-07-11
Rutt Inverness Fort William
Position 57 29 557 N
04 14 125 W
57 29 557 N
04 14 125 W
Väder Mulet, regn och sol 

17

Nordväst 0-5 m/s 

1020 mmbar

Distans 65
Erfarenhet Att slussa är enkelt. Ta det med ro… och allt går bra.Det berättas så mycket om ”skilsmässodiket” Göta Kanal i Sverige, som vi ej kan förstå.

Söndag morgon 07.00 och en kall nordvästvind svepte ner över flodmynningen i River Ness. Nu startade nästa etapp, att korsa  Skottland Highland via Caledonian Canal. Vi gick upp till ingångslussen Clachnaharry.

Under färden tog vi en babords boj på fel sida och körde på grund i lågvatten. Det var mest dynga på botten så vi kom loss genom att back oss från grundet. Här kunde vi fått vänta tills det blev högvatten nästa gång.

Rorsman fick ett snabbt uppvaknande.  Slussportarna öppnades prick klockan 08.00. Skotts ordning och reda. Via två slussar gick vi upp till Muirtown.

I Muirtown  finns det en bra marina med allt vad en seglare behöver i hamn och kostnaden ingår i kanalpriset.

Här träffade vi våra seglarkompisar Anna-Karin och Per på CU@sea, som vi tillsammans skall segla Classic Malt Cruise här i Skottland. Då vi nu skall invänta Jannes dotter Beatrice och pojkvännen Fhilipp, bestämde vi att återträffas i Fort William i slutet av veckan.

Vi låg kvar i Muirtown till tisdagen.

Tiden bedrevs med normalt båtunderhåll

  • Länspumpen fungerar inte. Renoverings sats för pumphuset och förstärkta drivaxlar monterades.
  • Uppkoppling av email funktion via  satellittelefon, inte färdigt.
  • Gummijollen pumpades upp och provkördes, visa störningar i den nya motorn Yamaha 8 hp, fastställde vi. Garantireparationen på Marinan tog en timme och därefter fungerade motorn perfekt. Bra service från Yamaha.

Inverness –the Highland Capital, ligger där Caledonian Canal börjar och the Loch Ness Trail startar. Staden ligger vackert i flodmynningen till River Ness.

Sail Scotland se: www.highlandvovages.co.uk

Att passera Caledonian Canal med ett veckopass kostar 192 pund, 2900 SEK, för fem personer. Inkluderande alla hamnavgifter. Kanalen öppnades 1822 och går parallellt med River Ness upp till Loch Ness vidare till Loch Oich och Loch Lochy. Mynnar i Atlanten via Loch Linnhen.

Kanaldata:

  • Kanallängd 96 km
  • Maximum för båtar 150 ft längd , 35ft bredd, 13.5ft djup,  115 ft höjd
  • Antal slussar 29 st
  • Antal svängbroar 10 st

Kanalen går genom höglandet i Skottland.

British Waterways Scotland se: www.scottishcanals.co.uk

En vacker vy öppnar sig då landskapet och Loch Ness breder ut sig. Ett långsmalt vatten kantrat av  höga berg med frodiga branter och toppar bevuxna av ljung.

Vattnet är oljesvart, vars nyans manade fram till det mystiska sjöodjuret Loch Ness och förde tankarna till sjöns botten.  Sjön är 227 m djup. De högsta topparna är på 1344m över havet. Ett vackert  fjällandskap.

På torsdagskvällen klockan 19.00 ankom vi till Banavie topp bassäng. Här var slussarna ner till Fort Williams stängda. Banavie ligger på en höjd och nu kunde vi spana in Atlantens vatten.

Efter förhandlingar med slussvakten, blev vi lovade att tillsammans med en större kanalkryssare, går ner i de sista tio slussarna på fredagsmorgonen klockan 08.00.

 

Share

Leave a Reply