Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-18

Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-18

 

Datum 2002-07-18 2002-07-19
Rutt Loch Harbort
Position 57 18 368 N
06 21 284 W
Väder Sol 

22

Sydväst 5-10 m/s 

1020 mmbar

Distans
Erfarenhet Vi börjar bli whiskyexperter

Från vår ankarplats tog vi på torsdag eftermiddagen in till oss in till Talisker Distillery.

Nu var det tid att gå på whisky provning. I en stor lagerlokal stod det uppdukat sex sorters Whisky från huvudsponsorerna i Classic Malts:

  • Talisker
  • Oban
  • Lagavulin
  • Glenkinchie
  • Dalwhinnie
  • Ragganmore

Med Taliskers Kvalitets chef som ledare fick vi lära oss allt om Singel Malt Whisky.  En mycket bra yrkesman. Här satt vi och provade och bedömde whisky tills kvällssolen låg vid vikens bergtoppar.

På kvällen, i ett stort partytält för fyrahundra personer, spelades det skotsk folkmusik, en intressant upplevelse. Nu förstår vi var många danser kommer ifrån, i cowboyens vilda västerfilmer. På pricken lik skotsk folkdans.

En stor organisation stod till vårt förfogande med tidningar, mat och väderrapporter. Dusch och toalettutrymmen kunde nyttjas inom Talisker Distillery.

Även här på Talisker, likt Oban, hade den eleganta och påkostade mobila toalettvagnen blivet uppställd, i anslutning till det stora partytältet. Med kristallkronor i taket och guldhandtag på kranarna.

Här kunde man stå och pinka till skön musik av Wagner. Det var fint det …. Här var det verkligen påkostat.

På lördagen blev det en guidad rundtur på Talisker Distillery.

Här hade det tillverkats malt whisky sedan 1830. Produktionen pågick från söndag till fredag kväll och bemannades med totalt sex personer.

Driften är skarpt automatiserat.

Det kan tyckas vare en liten personalstyrka för att tillverka 800.000 liter färdig whisky varje år.

Men då köps det mycket halvfabrikat, de flesta Destilleriet köper färdig malt som tillverkas enligt speciella kvalitetskrav.

De största problemen som destillerierna har idag är, att finna lagerplatser till all whisky som skall lagras på fat i minst 16 år.

Vi erbjöd oss att lagra några fat på vår båt, men erbjudandet antogs inte. Troligen hade svinnet blivet för stort, änglarna hade fått för mycket whisky. Vid lunchtid dukades det upp ett utsökt och läckert skotskt smörgåsbord.

Maten var väldigt fint upplagd och bestod enbart av delikatesser. Likt vad vi tidigare fått i Oban. Här hade dock de färska hallonen byts ut till små färska jordgubbar med god sötma, odlade i de varma bergssluttningarna här på ön Sky.

Drickan och maten smakade bra, vi satt och smorde kråsen hela eftermiddagen.

 

Share

Leave a Reply