Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-23

Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-23

 

Datum 2002-07-23 2002-07-23
Rutt Craobh Haven Loch A´Bhealaic
Position 56 12 712 N
05 33 504 W
56 01 330 N
05 37 375 W
Väder Regn, dis 

17

Växlande 7-10 m/s 

1000 mmbar

Distans 31
Erfarenhet

För att gå till Port Ellen så hade vi bra med tid, först på torsdag skall vi vara där.

Färskvattentanken måste repareras. I botten på tanken löper det ut ett tio millimeters kopparrör med en pålöddad fläns. Flänsen är inplastad i tankens hölje. Det är i denna genomföringen som vattnen läcker ut och vidare ner i kölsvinet.

Vi är bra rustade på båten, genom vår vän Lars ”Texas” har vi fått  råmaterial så att vi själva kan tillverka glasfiberarmerad plast. Då plast skall läggas på en yta är det viktigt att underlaget är rent och torrt.

Tanken måste tömmas på vatten och det är de sista dropparna som är svåra. Med kreativa lösningar fixade vi detta med cykelpump, luftslangar och genom viss omstuvning av båtens balans.

Framåt eftermiddagen var genomföring belagd med ny plast. Härdningen tog en timme, därefter fylldes tanken.  Tanken höll tätt.

Alla segel hissades. Via våra engelska vänner hade vi fått ett tips om en av skottlands vackraste ankarvikar. Viken ligger uppströms i Loch Sween.Med bra vind gick vi ut i Sound of Jura, vi hade tidvattnet med oss.

Här passerade vi Golf of Corryvreckan. Detta sund är lika beryktat som Kap Horn, här har många båtar förlist. Att försöka passera detta sund med tidvattenström är livsfarligt. Strömmarna är så start att sjöfararna driver rakt på klipporna. Sundet kan endast passeras vid slakvatten.

Inseglingen i Loch Sween gick genom ett smalt sund mellan en udde och en ö. I sundet fick vi vinden emot oss och vi gick på kryss upp till Loch A´Bhealaich. Ankarviken liknade en Lagun. En smal inseglingsränna förband lagunen med den yttre viken.

En stor spegelblank sjö bredde ut sig med en grön frodig omgivning. Här var det en fröjd att vila ögat med en sådan fantastik naturupplevelse. Vi fick bekräftelse, våra engelska vänner hade rätt, då dom rekommenderat denna plats.

 

Share

Leave a Reply