Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-24

Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-24

 

Datum 2002-07-24 2002-07-24
Rutt Loch A´Bhealaich Port Ellen
Position 56 01 330 N
05 37 375 W
55 37 644 N
06 11 268 W
Väder Regn, dis 

18

Nordväst 6-14 m/s 

990 mmbar

Distans 61
Erfarenhet Det går inte att drick för mycket Lagavulin whisky, den sexton åriga. Man blir ”rökt” både i halsen och i hjärnan.

Start tidig morgon, för att ta hjälp av tidvattnet ner i Sound of Jura.  Genom lagunen fick vi gå i stiltje. Väl ute i sundet kom det en bra vid från nordväst. På denna bog går Albatross som bäst, 7-8 knop, härlig segling.

Nu var det många båtar, vilka seglade med Classic Malts 2002 Cruise, som hade kurs på Port Ellen. Tjugo mil före Islay hörde vi på radion:

MAYDAY MAYDAY MAYDAY

Den nödställde var 10 nm från oss.

Det var en fiskebåt som hade kört rakt upp på klipporna före inloppet till Port Ellen. Båten tog in mycket vatten. Räddningsaktionen kom igång mycket snabbt. En helikopter var efter tjugo minuter på plats. Kort därefter kom räddningskryssare och fler fiskebåtar till assistans. Stora och effektiva räddnings resurser finns det i dessa farvatten, tryggt att veta.

Båten räddades och bogserades in till Port Ellen av räddningskryssaren.

Då vi kom till hamn fick veta varför fiskebåten hade kört upp på grundet. Styrman hade somnat på sin vakt och autopiloten styrde. De övriga tre besättningsmedlemmarna sov lugnt.

Då vi var på väg att angöra hamnen fick, vi via radio, veta av vår kompis Per på CU@sea att samliga platser på flytbryggorna var upptagna. Men i inloppet till hamnen fick vi ligga utanpå den tyska båten Orion en femtiotre fotare. Övriga båtar fick ankra ute i viken.

Nu hade vinden vänt till en stark sydväst och då var det inte behagligt att ligga där. Flytbryggorna i hamnen var nymonterade och under kvällen skulle marinan invigas.

Port Ellen är en liten by på några hundra själar. Alla gick man ur huse för nu bjöds det på fest i hamnen. Lagavulin stod för fri whisky, den sexton åriga.

Det hölls fina tal. Prästen välsignade.  Direktören på Lagavulin såg en ökad turistström till byn. Sir Chay Blyth, från Challenger Adventure Sail, klippte bandet. Efter talen startade festen.

I maltmagasinet serverades det god fisk och hamburgare. Bussgaraget hade  byggts om till pub. På en öppet lastbilsflak var den lokala orkestern inrymd. Nu var det kalas i Port Ellen…..

Den lokala festkommittén hade även på sin lott att välja ut den bäst utsmyckade båten i hamnen. Dom hade säkert grunnat länge och väl över några liter Lagavulin. Alla båtar var väl prydda med vajande flaggspel.

Pristagaren kungjordes under högtidliga former av Sir Chay Blyth. Det gick till Per och Anna-Karins båt CU@sea. Per togs upp, på lastbilsflaket och höll ett perfekt tacktal på engelska. Första priset var en elegant läderbutelj av whiskymärket Lagavulin.

Som tröstpris till övriga hade kommittén placerat ut en liter Lagavulin, sexton år, i respektive båt.

Våra nyvunna vänner här på ön Islay var mycket öppna och gästvänliga. Kvällen avslutades på den lokala puben.

 

Share

Leave a Reply