Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-29

Loggbok för S/Y Albatross 2002-07-29

 

Datum 2002-07-29 2002-07-29
Rutt Port Ellen Bangor – Belfast
Position 55 37 644 N
06 11 268 W
54 39 857 N
05 40 352 W
Väder Dimma 

19

1000 mmbar

Distans 62
Erfarenhet

Dagen startade klockan fem denna måndagsmorgon. Nu skulle vi lämna Skottland för denna gången. Vi kastade loss klockan sex, för att få god hjälp av tidvattenströmmen ner i North Channel, mot Nordirland.

Väderprognosen talade om nordvästliga vindar 5-10 m/s, men någon vind i seglen fick vi inte, dimman blev bara tjockare och tjockare….

Det var lång tid sedan vi använt radarn. Radarn dammades av och kopplades upp. Nu hade vi hade full kontroll på den omgivande trafiken och vi fick friskat upp våra radarkunskaper. Vår dieselmotor brummade i femtonhundra varv och vi gled fram i 6-8knop med hjälp av tidvattnet.

Av våra seglarevänner på Ocean Freedom, Hilton Willott, hade vi fått tips om en bra marina i utkanten på Belfast.  Senare på eftermiddagen anropade vi, på VHF:n kanal 67, hamnkapten i Bangor. Fick anvisningar att gå till brygga E plats 18.

Hela marinan bestod av flytbrygger, som följer tidvattennivån. Idag var det 2,4m höjdskillnad mellan ebb och flod.

Hamnkostnaden för Albatross är £1,60 per meter vilket ger en kostnad per dygn på £20.  I priset ingår det att nyttja duscharna. Nu börjar vi längta efter billiga ankarvikar.I Sverige klagar vi ofta på höga hamnavgifter.

Vi är bortskämda med låga avgifter. Här är hamnavgiften för en tolvmeters båt  £ 2200 vilket ger en årskostnad på 33.000 SEK. Det är enkelt att konstatera att vi har låga kostnader i Sverige för båtar.

Bangor är en liten stad som ligger en fyrtio minuters tågresa från Bellfast, halvvägs in i Belfast Lough. Staden ligger vackert på de gröna fallande bergskanterna. Byggnaderna  är glatt målade i all regnbågens färger. Tidigare har vi för det mesta upplevt byggnadsmiljön som naturgrå. Likt de grå stenarna som utgör fasadbeklädnaden. Rent och snyggt överallt, för här kostade det £ 35 då folk slänger ”skit” på  offentlig plats.

På kvällen tog vi tåget in till Bellfast och gjorde staden i hällande regn. Bellfast var en positiv upplevelse. Vi har under många år blivit matade via massmedia att staden är belägrad och läget spänt. Men så var inte fallet, här rådde det en positiv framtidstro.

Det kan nog också förklaras med att Storbritannien har varit tvingade att ge Bellfast ekonomiskt stöd för att få ordning i Nord Irland.

 

Share

Leave a Reply