Loggbok för S/Y Albatross 2002-08-02

Loggbok för S/Y Albatross 2002-08-02

 

Datum 2002-08-02 2002-08-04
Rutt Dublin
Position 53 20 865 N
06 17 878 W
Väder mmbar
Distans
Erfarenhet Guinness är gott….

I Dublin Docklands på floden Liffey, låg vi bra förtöjda på flytbryggorna. Bryggorna pendlade i takt med tidvattnet, som varierade mellan tre och en halv meter.

I slutet av den första veckan mönstrade Ove av från Albatross. Han flög hem via London.

Nu var det Janne och jag som i fortsättningen skall köra våra fyra timmars vakter, då vi seglar dygnet runt.

Trafiken i city är intensiv, med mycket tung genomfartstrafik till färjehamnen. Här var det livsfarligt och cykla. Skulle en gata korsas fick detta göras med ett sprinterlopp.

Det blev långa promenader i framförallt den södra stadsdelen där den historiskt intressanta bebyggelsen finns och den vackra parken St Stephen`s Green.

Givetvis besökte vi också Guinness bryggeriet, där bryggeriprocessen kunde ses i en industrimiljö från 1700 talet.

Mellan Engelsmän och Irländare finns det ett gammalt groll. Det ligger ett djupt hat från många Irländarna mot Engelsmännen.

Varför finns det så många ruiner på gamla kyrkor och slott? De flesta ruinerna härrör från alla otaliga religionskrig som dragit fram över landet. Där protestanterna skulle trycka till katolikerna.

Irländarna är väldigt stolta över sin nation. Med sång och pilsnerdricka så lever man och umgås i de tusentals pubarna som finns. Detta är pubbarnas ”Mecka”. Pubarna stänger klockan 00.30, då avlutar musikanterna kvällen med att spela nationalsången. Alla reser sig och försöker ”stötta varandra” för att sjunga med. Efter att nationalsången är avklarad fortsätter serveringen tills den sista gästen väcks och går hem.

Prisnivån är hög och med en galopperande inflation. Det känns som att alla är lite nyrika.

Eva och Monica kom med flyg och stannade en vecka.

Det blev en riktigt behaglig ”honeymoon”. Vi tog oss ut i landet på den västra sidan av Irland och bodde på Bed and Breakfast. Naturupplevelserna i den västra sidan var en njutbar upplevelse för oss alla. Enorma klippformationer som stupar rakt ner i den mäktiga Atlanten.

För den som spelar golf är Irlands ett eldorado, det finns golfbanor i varje by.

Det är lätt att få kontakt med lokalbefolkningen. Ibland lite svåra att förstå då, Irländarna pratar Geliska. Ett språk som även talas i Brittan i Frankrike, Galizien i nordvästra Spanien, Wales och Skottland. Men med en öppen attityd och några paint Guinness så går det även bra med Geliska.

Skandinaver är omtyckta liksom Fransmän och Tyskar. Det är enkelt att förstå varför. Irländarna alltid har fått hjälp, emot övermakten England, från sina bundsförvanter i Tyskland och Frankrike.

I vissa stadsdelar i Dublin är det fruktansvärt skitigt det liknar mer en avfallshög. Ute på landsbygden vårdades naturen likt en stor park med gröna och frodiga marker. I hela landet pågår en enorm byggboom. Det byggs villor överallt, väldigt stora och stilrena stenhus.

 

Share

Leave a Reply