Loggbok för S/Y Albatross 2002-09-02

Loggbok för S/Y Albatross 2002-09-02

 

Datum 2002-09-02 2002-09-03
Rutt Ria De Vigo/I. Del Faro
Position 42 09 420 N
08 55 000 W
Väder Sol 

24

NW 2-8 m/s 

1020 mmbar

Distans
Erfarenhet

Vi kände oss som Robinson Kruse då vi trampade fast mark på ön.

Stranden i vår ankarvik var vit som snö.

Östra sidan mot Ria de Vigo är låglänt och ständerna ligger väl skyddade i små vikar. Sluttningarna är bevuxna av eukalyptus- och ekskog.

Västra sidan mot Atlanten består av ett kargt landskap, klipporna stiger rakt upp till tvåhundra meters höjd.

På öarna finns det en av världens största koloni av den gulfotade fiskmåsen, varje år häckar cirka 22 000 par. Någon brist på mat är det inte, det vimlar av fisk i detta speciella ekosystem som finns runt Ceis öarna.

Här finns även pilgrimsfalk och duvhökar, som lätt glidflyger i de uppåtgående vindarna längs bergskammarna. Öarna är klassade som naturreservat och speciellt för marina fåglar som är internationellt viktiga. Här ingår Ceis i zon IIb.

Längs en vandringsstig, som slingrade sig fram i den bergiga terrängen, tog vi oss från sydsidan upp till nordsidan där fyren Faro de Monte Agudo ligger. Här var det en vidunderlig utsikt ut över det norra inseglingssundet till Ria de Vigo.

Senare på eftermiddagen vände vinden till sydväst och med vinden kom det en kall dimma som dolde hela ön. Sikt 30 m.

Middagsmålet intogs i sittbrunnen, med två kilo kylda sardiner och som tilltugg tomat- och rödpaprikasallad.

Kvällen var kall, vi som trodde vi kommit till värmen. De nerpackade vinterkläderna fick åter tas fram.

Natten var orolig Albatross gungade i takt med dyningarna som ett trettiotal fiskebåtar drev upp, strax utanför vår ankringsvik.

Det vimlade av små fiskebåtar runt ön. Här la fiskarna ut hummer- och krabbtiner längs öns klippor. I sundet mellan öarna Faro och Martin, som vi i går kväll hade seglat i genom, blockerades helt av nätfiskare. Nätfiskarna låg ankrade i sundet tills tidigt tisdags morgon. Ett lugn vilade över alla båtarna. Fiskarna låg och sov, under däck, tills klockan nio.

Därefter blev det full aktivitet. Näten bärgade fulla med fisk. Fiskeplatsen var tydligen väl beprövad. I sundet drev fisken rakt in i näten i fas med tidvattenströmmarna.

Under tisdagen tog vi oss in till ön och botaniserade på den södra delen av Ceis. Här klättrade vi upp på klipporna till fyren Monte Faro som ligger på den högsta punkten, tvåhundra meter över havet. Fyren kastar sitt ljus ut över Atlanten och syns på tjugotvå nautiska mil. En mäktig stenformad byggnad från mitten av artonhundra talet.

Vinden har nu vridit till syd. Det är ovanligt här på dessa kuststräckorna. Till nittio procent kommer vinden från nordost alternativt från nordväst.

Vi bestämde att vi under onsdagen skall vi gå söder över mot Nazare` som ligger strax före Lissabon.

Troligen vänder vinden till vår fördel under natten.

 

Share

Leave a Reply