Loggbok för S/Y Albatross 2002-09-12

Loggbok för S/Y Albatross 2002-09-12

 

Datum 2002-09-12
Rutt Vila Real De Santo Antonio
Position 37 11 600N
07 24 700W
Väder 25 S och N 0-11 m/s 

1020 mmbar

Distans
Erfarenhet

De flesta segelbåtarna som låg förtöjda i marinan låg endast något dygn för att proviantera och därefter gå upp i floden. Här lyckades vi förhandla ner marinakostnaden till en hyfsad nivå, elva euron per dygn så vi tog två dygn.

Merparten av båtarna var engelska och dom var långseglare. Som seglade runt i Spanien och Portugal och då i huvudsak på floderna, där det var billigt, lugnt och fridfullt.

Då vi klarerat in Albatross träffade vi Norrman och Bella på sin trettien fotade segelbåt. Dom hade seglat runt i dessa farvatten i tre år och stormtrivdes. Av dessa livsnjutare fick vi en kopia på kartan över floden Guadiana och vi blev bjudna på ett par kalla goda öl. Bella som hade sitt ursprung från Brasilien kunde tala flytande portugisiska, hjälpte oss även att finna ett tankställe för vår gasolflaska.

På tankstället fylldes vår gasolflaska, med elva kilo gas, till ett pris av fyra euror. Hemma i Sverige kostar en sådan fyllning cirka fyrahundra SEK.

Vad är det för fel på vår prispolitik då det gäller gas?

Här passade vi även på att proviantera. Det storhandlades på ett varuhus som hete Lido till bra priser och varor med en god kvalitet. Våra cyklar fick göra själ för namnet ”packåsnan”.

Det blev även ett besök på den lokala marknadsplatsen. Där vi köpte fräscha grönsaker och färsk tonfisk, ett kilo fin filé till en kostad av sju euror per kilo.

Av ett kilo fisk blir det två lyxmiddagar.

Nu var det även tid med det normala båtunderhållet:

  • Sittbrunnen skurades ren
  • Echopilot Gold framåtseende. Har inte fungerat under en längre tid. Troligen skit på givare. På med cyklopögat för att dyka ner under fören. Men väl ner under fören kunde vi konstatera att givaren var avkapad. Vi måste ha seglat på något kraftigt föremål som kan hugga av givaren längs skrovkanten. Beställt en ny givare.
  • Limmat packning till packlåda i sittbrunn. Självhäftade packning glider av fixpunkten. Nu limmas denna fast med kontaktlim.
  • Kontroll av oljenivåerna i huvudmotorn och elverket
  • Spänt generatorremmen
  • Rengjort filter till dusch- och länspump
  • Tankat fyra hundra liter färskvatten
  • Teakdäcket rengjordes

Kvällen avnjöts i sittbrunnen med en god middag. Grillad tonfisk med avokado salsa. Sallad bestående av röd paprika, lökskivor, tomater, krossad vitlök och allt indränkt i rikligt med olivolja och balsamvinäger. Genomgående dracks det ett gott vitt vin, för åtta kronor litern.

I morgon har vi tänkt gå vidare upp i floden Guadiana.

 

Share

Leave a Reply