Loggbok för S/Y Albatross 2002-10-15

Loggbok för S/Y Albatross 2002-10-15

 

Datum 2002-10-15 2002-10-16
Rutt Puerto de Morro Jable, Fuerte Puerto Mogán, Gran Canaria
Position 28 02 967N
14 21 625W
27 47 000N
15 46 000W
Väder 27 0-7 m/s 

1020 mmbar

Distans 84
Erfarenhet

Efter att rensat och fileat fiskefångsten, var det tid att göra klart skepp för avfärd mot Grand Canaria.

Mörkret hade lagt sig över hamnen då vi vid tjugotvå tiden på tisdagskvällen stävade åter ut i Atlanten. Det stora vulkanberget läade den nordostliga vinden. Efter en timmes gång svepte det in en bra vind. Som fyllde alla seglen och Albatross gjorde en god fart sex till sju knop över grund.

I ett fantastiskt månsken och där alla nattstjärnorna lyste upp hela universum seglade vi på en sydvästlig kurs mot vårt mål, Puerto Mogán. Mogán ligger på den sydvästra sidan på Grand Canarias. Natten var lugn endast ett par större lastfartyg korsade vår väg.

Då solen började synas i den östliga horisonten skymtades Playa del Inglés och fyren Maspalomas. Den södra delen av Grand Canarias. Båda mycket välkända semesterorter för oss skandinaver. En vacker syn där dessa graciösa semesteranläggningar tog emot en nymornad sol som reflekterade sitt gulbruna sken så vackert denna morgon.

Det är ont om hamnar här på Kanarieöarna, de flesta hamnarna är privata och de tar då ofta hutlöst betalt.

Vi har genom vår spanske vän José fått bokat en båtplats i Puerto Mogán. Övriga hamnar på södra Gran Canarias som Pasito Blanco, Arguineguin och Puerto Rico var fullbelagda.

En stor orsak till denna platsbrist är att det under oktober och november samlas flera tusen båtar som skall gå över till Karibien.

Där vi bland annat är en av deltagare i ARC. Atlantic Rally for Cruisers som drar cirka tvåhundrafemtio båtar.

Under hela förmiddagen guppar vi fram i två till tre knop med en lätt fylld genacker.

Vinden har gått ner till cirka en meter per sekund. Här går det utmärkt att segla nära kustlinjen, det är vråldjupt ett hundra tal meter från land.

Även här är snart hela den södra kustlinjen bebyggd med pampiga semesterfabriker, som klättar upp på klipphyllorna, med sina inrymda ”holkar”. Ny konstgjorda player med fin sand breder ut sig i de flesta badvikarna.

Strax efter lunch torsdagen den sextonde lägger vi till utan för hamnkontoret i Puerto Mogán. Allt fungerar perfekt vi var bokade för en plats i fyra dagar.

Conrad vår hamngast lotsar oss till en båtplats på den södra delen av hamnen. Här skulle vi in mellan två större segelbåtar, från Tyskland och USA. Det skulle backas in för här förtöjdes det på kontinentalt vis, med aktern mot bryggan.

Någon större marginal till det övriga båtarna var det inte, troligen kunde ett söndagsnummer av Expressen få plats. Sakta men säker backades Albatross in mellan båtarna och Conrad tog emot aktertamparna efter att vi satt de botten- förankrade tamparna i fören.

Nu trampade vi på ny mark, Grand Canarias.

Idag skulle Jannes föräldrar flyga ner från Sverige till Puerto Rico. Efter en välbehövlig siesta tog vi bussen till Puerto Rico.

Där vi sprang runt som bättre bergsgetter för att finna deras hotell. Alla hotellen i Puerto Rico ligger på bergkanterna.

Då vi äntligen nådde fram till deras hotell hade dom gett sig iväg till marinan i Puerto Rico.  I hamnen träffades vi och det blev ett kärt möte med Jannes föräldrar Lars och Gunhild.

Tillsammans intog vi en stor kall öl, som smakade förträffligt i denna sommarhetta.

 

Share

Leave a Reply