Loggbok för S/Y Albatross 2002-10-24

Loggbok för S/Y Albatross 2002-10-24

 

Datum 2002-10-24 2002-10-24
Rutt Puerto Rico, Gran Canaria Santa Cruz De Tenerife, Marina
Position 27 48 000N
15 42 000W
28 28 086N
16 14 592W
Väder 30 0-23 m/s 

1020 mmbar

Distans 60
Erfarenhet

Mörkret vilade över hamnen i Puerto Rico alla sov fortfarande gott i sina farkoster.

Albatross klargjordes för avfärd. Däcksbelysningen hjälpte till att ge det behövliga ljuset för att alla tampar skulle surras och läggas på rätt plats.

På kajen kom Jannes föräldrar för att ta farväl.

Förtöjningstamparna drogs in och vi gick sakta ut genom den rofyllda hamnen. Vi vinkade farväl. Nu gick vi mot nästa mål Santa Cruz De Tenerife.

En svag neråtgående vind svepte ner från bergen på styrbord sida. Albatross gick bra framåt i detta lugna vatten.

Då vi rundat den sydvästra spetsen vid Puerto del Castillete gick vinden ner till ett par meter.

Framför oss, drygt tre sjömil, skymtades vita gäss på vågtopparna. Troligen skulle vi få vind för över.

Här växlar vädret mycket snabbt. En kraftig vind kom insvepande från nordost. Nu hade vi kommit ut från det lä som Grand Canaria hade gett oss.

De brassade i med drygt tjugometer. Albatross gick ner så vattenlinjen låg över relingen på babord sida. Storen revades för första gången till det tredje revet, klyvaren revades till svart markering. Med mesan- och stagseglet fullt utrullat fick vi upp henne till normal balans.

Här hade vi en god nytta av våra säkerhetslinor, då man står vid storen och försöker reva. Jättestora sjöar bryter och vattnet sprutar in över däck. Då är det gott att vara väl förankrad. Det känns tryggt med dessa livlinor, som är väl kopplade i huvudlinorna på däck.

Sjön var mycket grov med enorma vågberg som byggdes upp.

Då vi fått Albatross på rätt kurs kopplades vindrodret ”Nisse” in. Det finns inte någon som styr så bra som han.

Hela dagen låg hon på pinkryss och det kraftfulla sjöarna bröt ofta och sköljde in över däck. Allt på däck glimmade av alla saltkristallerna som bildades av den upprivna sjön. I denna hårda pinkryss kunde vi hålla upp till vårt mål, Santa Cruz De Tenerife Marina de Atlántico.

På kvällningen togs alla segel in och vi stävade in i en jättestor hamnbassäng som låg väl skyddad från Atlantens hårda sjö.

Två trevliga hamngastar lotsade oss till en stor betongkaj, där vi förtöjde med slakade tampar. Däcket låg cirka tre meter under kanten på kajen, här är tidvattennivån två och en halv meter.

Hamnen var fullproppad av segelbåtar. Troligen kunde vi få en hamnplats under helgen. Då skulle ett trettio tal båtar segla vidare.

Marina de Atlántico var startpunkten för ett franskt rally över Atlanten, likt ARC. Dock varade detta rally tills maj 2003.

Första etappen går till Cap Verde öarna, Dakar i Senegal vidare till Brasilien och upp flera hundra mil i floden Amazonas. Därefter en avslutande segling i Karibien. En rejäl runda som varar i sju månader.

Nu skall vi under ett par dagar storstäda och tvätta.

Albatross skall vara glänsande fin, ty vi får fint besök. Efter helgen kommer Eva och Monica.

 

Share

Leave a Reply