Loggbok för S/Y Albatross 2003-01-04

Loggbok för S/Y Albatross 2003-01-04

 

Datum 2003-01-04 2003-01-05
Rutt Charlestown Bay,Canouan Tobago Cays
Position 12 42 700 N
61 20 200 W
12 38 200 N
61 21 800 W
Väder Sol 

30

O 10 m/s 

1124 mmbar

Distans 17
Erfarenhet

Lördag morgon och idag skulle vi gå vidare till Tobago Cays.

Ett öband som ligger sydost ut och omgärdas av stora levande korallrev, som ger ett bra skydd mot Atlantens dyningar.

Vi börjar nu få riktigt bra rutiner på att ankra. Ankarkättingen rullas lätt upp och lavas väl i kättingboxen.

Hitintills har vi inte draggat, ankaret har grävt ner sig på ett säkert sätt antingen själv eller med hjälp av att Charlotta och Anders som vid varje ankring simmat ner till botten och kontrollerat ankarfästet.

Kättingens längd har vi alltid anpassat till vattendjupet och haft regeln att lägga ut minst tre gånger djupet på kättinglängden.

Det är inte några lägre avstånd mellan dessa småöar som Grenadinerna består av. Korta och behagliga seglingar, där vi idag endast hissar genua, stagsegel och mesansegel. Vi har gått om tid, för vi tar den här dagen till att segla dessa dryga femton milen.

Först gick vi med sydvästlig kurs ner mot den bakomliggande ön Mayreau, därefter ut mot Tobago Cays på en knivskarp kryssbog. Vi valde denna rutt för att undvika att gå in i alla korallreven som omger Tobago Cays. Det är viktigt att köra på säkerheten.

De flesta reven syns tydligt, där Atlantens höga dyningar bryter och sprutar upp ett vitt havsskum. Vattnet är skarp turkosblått och sikten i vattnet är upp till femton meter, ett fantasiskt dyklandskap breder här ut sig.

Då vi sakta seglade in i sundet mellan öarna Petit Rameau och Petit Bateau valde vi att ankra upp i detta smala sund. Sundet är cirka hundra meter brett omgärdas av den kritvita sanden som lyses vackert upp av solen, som nu stod i zenit. Även här vajade kokospalmerna rofyllt med sina trädkronor proppfyllda med kokosnötter.

I sundet hade ett tiotal båtar valt att ankra upp. En skön syn bredde här ut sig med alla de omgivande korallreven.

Jag hittade dessa klocka ord i en turisttidning:

Leave nothing but your footprints in the sand. Take nothing but your wonderful memories!

Lämna ingenting, mer än dina fotspår i sanden. Ta ingenting, mer än dina underbara minnen!

Väl valda ord för detta paradis. Revet är en skyddad nationalpark. I denna nationalpark dök och snorklade vi. En fantastisk värld bredde här ut sig under vattenytan, växtligheten och djurlivet lyste med alla regnbågens färger och vattnet bjöd på en kristallklar sikt.

Att simma runt de levande korallerna och se all småfisk som frodades i denna enorma ”barnkammare” var en fantastisk kick som jag aldrig tidigare fått. Under den första eftermiddagen simmade vi runt ön Petit Bateau, vattnet var grunt och vattentemperaturen låg omkring 29 grader.

Se webb: www.grenadinesdive.com

Även här var det många ”locals” som bjöd ut sina tjänster med att sälja frukt, fisk och bröd. Dom kom tidigt på morgonen i sina snabbgående båtar och körde runt till all turistbåtarna för att göra affärer samt en del som kom för att spana in vad dom kunde stjäla.

Då dom kom till oss ställde dom alltid frågan,
–         Kan vi få köpa cyklarna? som hängde väl surrade på mantåget.

Vårt svar var alltid,
–         Cykeln är en av mina bästa vänner och den är inte till salu.

Det var nog tur att Anders och Charlotta låg i sittbrunnen om nätterna. För  många båtar hade blivet bestulna på sina Dingar. På nätterna tog dom ”locals” sig ljudlöst fram till båten och skar av förtöjningslinan till Dingen och lät båten sakta flyta i väg av egen kraft med strömmen.

Dagen efter kom dom bogserande med Dingen och begärde hittelön, på omkring en fem hundra dollar.

Som dom sa,
–         Vi hittade din Dinge herrelöst flytande omkring och den var troligen på väg till den amerikanska kusten, tänk en sådan tur att vi fann den till dig min vän.

Det var speciellt en båt med namnet ”Gold Finger” som ofta kom med dessa erbjudande.

Riktiga pirater som lätt tjänade flera hundra dollar på att tjuva från båtarna. Vi försökte varna alla, hissa alltid upp dingen till däcksnivå.

Klättrar tjuvarna ombord så ta fram den stora machetasen och hugg till ordentligt!

 

Share

Leave a Reply