Loggbok för S/Y Albatross 2003-01-06

Loggbok för S/Y Albatross 2003-01-06

 

Datum 2003-01-06 2003-01-08
Rutt Tobago Cays Clifton, Union Island
Position 12 38 200 N
61 21 800 W
12 35 000 N
61 25 000 W
Väder Sol 

30

O 12 m/s 

1125 mmbar

Distans 10
Erfarenhet

Trettondagen den 6 januari kom solen åter upp från den östliga horisonten. Nu var snart Anders julledighet slut och vi lättade ankar för att gå till ön Union Island. Där Anders kunde flyga tillbaks till St. Lucia, för att återgå till sitt arbete.

Vi valde samma väg som vi seglat in till Tobago Cays. Ön Mayreau rundades på den västliga sidan. På den sidan låg viken Salt Whistle Bay väl inramad med en stor sandstrand och i det yttre vattnet låg det många segelbåtar som gungade så smått på det kristallklara vattnet.

Union Island är en av de sydligaste öarna i Grenadinerna. De första kolonialisterna var två fransmän som kom till ön 1763 med trehundrafemtio slavar. Senare ökade handeln med slarvar från Cameron och  Angola. 1778 rapporterades det att det var 16 Européer , varav 10 Franska och 6 Engelsmän samt 430 Afrikanska slavar, på ön. Slaveriet avskaffades 1834 och ön övergick till att bedriva ”normal handel”.

År 1939 kom det många negers som emigrerade från USA.
Den första andraklass skolan öppnades 1972.

Det är många kolonialister från Europa som har satt sin prägling på dessa karibiska öar, både positivt och negativt.

Vi valde att gå in till Clifton som ligger väl skyddad innanför ett långt yttre korallrev som man måste runda för att komma in till den inre hamnen.

Då vi stävade in blev vi som vanligt uppvaktade av många ”locals” som presenterade sig som ”hamnkaptener”. Vi blev anmodade att följa dom för att få en anvisning till en bojplats som kostade 50 EC-dollar.

Allt går ut på att bluffa, det är inte några ”hamnkaptener” som kommer ut och ger dessa anvisningar. Vi bad dom som vanligt att fara åt helv… Med resultat av dom närgånget jagade oss in, tills vi la ut vårt ankare.

Strax utanför Ericas Marine Services ankrade vi. På bryggan stod det många och vinkade till oss, det var den svenska båtens besättning på Q-coon, från Skanör, som önskade oss välkomna till  Union Island.

Byn Clifton är en liten trevlig handelsmetropol med många små butiker och längs strandlinjen ligger det flera charmiga restauranger och hotell.

Se webb: www.ayc-hotel-grenadines.com

Detta hotell har ett par stora dammar i anslutning till restaurangen, där gästerna kan peka ut sina Lobsters som direkt åker i gryta för att därefter läggas på grillen.

En vattendamm  innehåller ett  tjugotal hajar, där dom blodtörstiga djuren simmar omkring och snabbt glufsar i sig de godbitar som gästerna kastar i dammen.

I Lambi´s Supermarket & Hardware inhandlade vi våra dagligvaror. Lambi är en trevlig storväxt neger som hade rest runt i världen och bland annat besökt Sverige.

Då vi klagade på hans priser fick jag ett skarpt servess från han,
–         Klaga inte på mina priser! Jag varit och stämt av prisnivån i Sverige. Där borde ni skämmas för att ta så mycket betalt.

Han var den store bossen i byn, då han även ägde en stor restaurang och ett varv som låg i anslutning till hans butik.

På varvets tilläggsplats kom vi till att språka med en tysk besättning, Werner, Agneta och Horst, på båten S/Y Frangipani en 49 foot Hallberg-Rassy årsmodell 1987, från Berlin. Vi blev direkt ombordbjudna och det serverades en flock kalla och goda pilsner.

Då dom förstod att vi kunde el- och dieselteknik, berättade Werner om att deras problem, dieselelverket fungerade inte. Ok i morgon kommer vi och försöker att reparera aggregatet.

Under tisdagen tog vi dingen och körde över till S/Y Frangipani.

Efter att ha mekat några timmar så startade vi elverket och de genererade rätt spänning och frekvens. Jätteglad blev Werner och bjöd in oss alla på middag på kvällen.

Till middag fick vi en riktig tysk husmanskost Paprikaschoten, som smakade förträffligt och det dracks ett gott rödvin därtill.

Då dom hade sålt sin båt till England och den skulle levereras i slutet av januari. Fick vi som ytterliggare tack för hjälpen, en mängd dyrbara reservdelar som är användbara på vår Albatross. Trevliga tyskar som vi lovade att hålla kontakt med.

På onsdags kvällen lyckades Anders köpa en flygbiljett till St. Lucia.

Vi promenerade alla med till flygplatsen och vinkade farväl till han. Nu var hans julferie slut och jobbet väntade uppe på ön St. Lucia.

Nästa gång vi träffar Anders blir troligen på Nya Zelland, där han ansluter över julen för att segla med oss under en månad. Alltid lika tråkigt då man skall skiljas från trevliga besättningsmedlemmar som mönstrar av.

Anders Qvist kommentar om sin julresa med Albatross:

En resa mot julen med två glada skåningar och en Borås-tjej, i en segelbåt i bästa stämning, maten och drycken var femstjärnig varje kväll.

När julen närmade sig sitt slut befordrades jag till matros och fick köra befälen från stranden till båten.

Lycka till på färden!

Tack Anders!
För att du delat med dig av all din kunskap om dykning. Jag nu har lärt mig något nytt som jag kommer att få stor nytta av, på vår vidare seglats jorden runt.

 

Share

Leave a Reply