Loggbok för S/Y Albatross 2003-02-16

Loggbok för S/Y Albatross 2003-02-16

 

Datum 2003-02-16 2003-02-22
Rutt Chaguaramas, Carenage Bay, Tri
Position 10 40 824 N
61 37 301 W
Väder Sol/regn 

29

S 0-16 m/s 

1123 mmbar

Distans
Erfarenhet Installera en kraftig generator på minst hundra amper för att snabbt ladda upp batteribanken, samt låt en generator arbeta separat med att ladda starbatterierna till dieselmotorn.

Denna måndag morgon låg Carenage Bay helt stilla och alla siluetterna från segelbåtarna avbildades så vackert på vattenytan. Här låg ett trettiotal båtar för ankar mestadels från USA, och på fasta bojar i tre rader låg medlemmarna i Trinidad and Tobago Sailing Association (TTSA) båtar, väl förankrade med en boj i fören och en i aktern. En bra och billig hamnplats där hamnkapten kör ut båtägarna till sina farkoster.

Vi monterade på vår aktersnurra på dingen och tog oss in till segelklubben där vi förtöjde på insidan av en tio meter lång förtöjningsbrygga.

Hela anläggningen var väl in hägnad och välbevakad, vi blev av TTSA erbjudna att ligga för ankar i viken med bevakning och nyttja dusch och dingebryggan till ett veckopris av tjugofem US-dollar. Ett bra pris som vi accepterade.

Den stora huvudvägen mellan Chaguaramas och Port of Spain går strax utanför TTSA och det är promenadavstånd ut till Chaguaramas. Vi lunkade längs vägkanten som bestod av en välansad gräsmatta och jämsides växte den täta och frodiga djungeln.

Vägen längst vår ankringsvik var ett populärt utflyktsmål för den lokala befolkningen.  Här var gräsmattorna och strandkanten rikligt täckta med engångstallrikar, muggar, flaskor, matrester och annat skräp.

I denna ”soptipp” frodades gamarna, ett hundratal stoltserade omkring och lät sig väl smaka av de halvruttna matresterna.

Det märktes direkt att vi nu hade kommit till ön Trinidad, som är ”storebror” till Tobago. Här är befolkningen lite nyrika och då kan man kosta på sig att briljera med att dumpa allt skräp omkring sig. Då man tror att naturresurserna är obegränsade.

Faktum är att det är inte så länge sedan vi var i detta skede i Skandinavien. Miljöarbetet har ännu inte startat här, det finns inte några papperskorgar att slänga skräpet i.

Till Trinidad kommer det många seglare för att ta upp båten för reparation eller långtidsförvara den över orkansäsongen. De flesta stannar kvar här några extra veckor för att upptäcka denna exotiska ö med den praktfulla naturen och djungeln. I början av mars är det karneval och denna karneval lär vara en av de bästa i världen.

Trinidads stora inkomstkälla är oljeindustrin. På ön och i farvattnet runt ön finns det stora oljekällor. Trinidad är en av världens största exportör av petroleum som pumpas från ytliga källor.

På ön bor det 1,2 miljoner, där 350 000 bor i den gemensamma huvudstaden Port of Spain. Det märks tydligt att här finns en stor investeringsvilja på ön, jämfört med Tobago där man lever ett lugnt och sansat liv.

Då vi nu har besökt de flesta öarna i The Windward Islands, Lovarts öarna, här i Karibien vill vi utnämna Tobago som den gästvänligaste och bästa ön i alla sammanhang. Res gärna dit och du får en behaglig, prisvärd och rofylld semester.

När vi kom fram till Chaguaramas vimlade det av stora och välordnade mariner.  Båttillbehör, elektronik, segelmakare och inredningssnickerier här fanns det allt, ett fullkomligt eldorado för en båtägare.

Inklareringen gick utmärkt alla registreringshandlingarna som vi fått av immigrationsmyndigheten på Tobago stämplades och registrerades ånyo och en trevlig tjänsteman önskade oss välkomna till Trinidad.

Myndigheten var här inrymd i en modern och ett väl gestaltat kontorskomplex med luftkonditionering. I bottenvåningen låg det en exklusiv butik som sålde varor för utförsel så kallad tax-free försäljning.

Då vi kom in i butiken hördes det svenska stämmor. Det var en besättning till en svensk båt som just hade anlänt med flyg från Stockholm. Deras båt hade varit upplagd över orkansäsongen och var nu sjösatt för att segla runt i Karibien till maj månad. Därför var det hög tid att proviantera den med gott vin och därtill hörande starka drycker. Trevligt gäng som vi utbyte lite seglingserfarenhet med, och som vi avslutningsvis önskade lycka till i Karibien.

Vi var nyfikna på priserna, på dessa dryckesvaror, vi fick dom redovisade av en sympatisk affärskvinna. Prisnivån var visserligen lägre än butikspriserna, men med de priserna kallar vi inte för tax-free försäljning. Tur att vi bunkrade så rejält på Kanarieöarna.

Vid lunchtid promenerade vi till marinan Power Boat. På land var det flera hundra långtids lagrade båtar.

Längs strandlinjen fanns det båtplatser och här träffade vi på de svenska båtarna BonBon från Göteborg med Nalle och Gerhard ombord samt Agea från Stockholm med Patrik och Sofia ombord. Båda nu bekanta till oss, som vi följer via det Karibiska SSB-nätet som Sylvia på Martinique kallar upp varje morgon. Lokal tid klockan 08.00 på 8182,0 kHz.

Nalle och Gerhard hade fått fint besök ombord, deras fruar var på visit. Dom hade flugit till ön Grenada och njöt av den Karibiska semestervistelsen.

Patrik och Sofia jobbade som vanligt på sin segelbåt, det finns alltid att göra på en båt med reparationer och underhåll.  Ombord på Agea finns ett amerikanskt mailsystem som är anslutet till SSB- radion och detta system fungerar utmärkt.

Se webb: www.sailmail.com

Vi tecknade med Kiel Radio ett mail abonnemang i Las Palmas. Men detta system har aldrig fungerat och vi har sänt ett otal reklamationer till Kiel Radio. Som vanligt i denna IT värld är vissa leverantörer väldigt nonchalanta och dom har inte behagat att svara oss.

Nu passade vi på att teckna ett nytt abonnemang med Sailmail som vi med hjälp av Patrik installerade på Albatross. Under installationen fastställde vi att modemet, som Kiel Radio hade levererar, inte var funktionsdugligt.

Modemet packade vi och sände med DHL till Kiel och nu hoppas vi på att tyskarna levererar ett fungerande modem till vår adress i Venezuela om förhoppningsvis tre veckor.

Mitt högerben var fortfarande svullet och såren från flugbetten ville inte läkas. Det såg inte bra ut. Vi tog en stopptaxi till Glencoe en förort till Port of Spain här hittade vi en bra  läkare  Dr. W. Anthony M. Davis som hjälpte mig.

Han var milt sagt lite bedrövad över att jag gått så länge med dessa sår, det var en begynnelse till kallbrand i benet.

Anthony var även han seglare och hade sin båt en Finnsailer i samma ankarvik som vi låg i. Han berättade om sitt liv som läkare, han hade under många år arbetat i Sydamerika och under korta visiter hade han hjälpt sin pappa som även han var läkare i Detroit.

Jag blev ordinerad att ta antibiotika och tvätta såren tre gånger om dagen med en koksaltslösning, en tesked koksalt till en halv liter vatten. Strängeligen föreskrev han att jag skulle vara sängliggande med benet högt liggande och återbesök på torsdag eftermiddag.

Efter det att vi varit på apoteket och hämtat ut de föreskrivna medicinerna och förbanden var det till att resa hem till Albatross och för mig inta sängläge.

För Janne blev det att själv åka runt och göra våra inköp och lämna in vår tvätt, medan jag låg för vila med högerbenet högt upphissat och med sårtvättning var femte timme.

En ny generator inköptes av : David Laughlin, Caribbean  Marine

Email: electromarine@trinidad.net

David har en bra kompetens då det gäller generatorer till båtar. Han levererade en USA tillverkad 120 ampers generator med en separat monterad regulator.

Generatorn monterade Janne på vår Volvo Penta, där den tidigare defekta generatorn på 60 ampers hade suttit.

Det var en fröjd att provköra den nya generatorn, nu kunde vi ställa laddningsspänningen och strömmen till våra Nickelkadmium batterier.

I priset ingick att David besiktigade installationen, då blev det en lägre mervärdesskatt. David kom och kontrollerade installationen som Janne hade utfört och han utryckte sig så här:

–         Det syns att det är en yrkesman som utfört arbetet, allt är korrekt utfört med en mycket hög kvalité.

Nu hade vi två nya generatorer på vår huvudmotor. Den andra Volvo standardgeneratorn hade vi tidigare bytt i Spanien. Livslängden är relativt lika på dessa generatorer, cirka tolv år.

Under vår färd har vi gjort den erfarenheten att installera en kraftig generator på minst hundra amper för att snabbt ladda upp batteribanken, samt låt en generator arbeta separat med att ladda starbatterierna till diselmotorn.

Vår 220 volts diesel generator på 2 kW har vi inte haft i bruk sedan vi kom till Karibien. På denna skar ett kullager på vattenpumpen och vi har beställ en ny Johnsonpump i Sverige. Vi fick visserligen en ny då Mats kom till oss på Tobago men tyvärr var det fel dimensioner på denna pump.

Man kan fråga sig:
–         Hur kvalitets kontrollerar leverantörerna sina leveranser?

Nu har vi ånyo beställt en ny pump, som Eva skall ta med sig till oss i Venezuela. Vi håller tummarna på att denna pump är rätt.

Veckan gick medan jag vilade och Janne fortsatte att komplettera vårt reservdelsförår med Impeller och fläktremmar till Pentan.

Under torsdagen var det tid för återbesök hos vår husläkare Anthony. Såren hade märkbart förändrats, läkningsprocessen hade startat och jag fick ett par nya antibiotika kurer för att ta om inte såret är läkt efter en dryg vecka.

Han önskade oss lycka till på vår färd mot Venezuela:
–         Pojkar ta det försiktigt i dessa farvatten, gå långt ut från kusten minst trettio mil så undviker ni sjörövare och andra banditer.

Trinidad närmade sig karnevalstid, i vår så stillsamma ankarvik körde två stora Steelband orkestrar igång på fredags kvällen och spelade högljutt till långt ut till morgontimmarna. Vi vallades till söms med denna karibmusik ringande i öronen från fredag till tidigt söndag morgon.

Under lördagen la vi ut alla WP:N för att under söndagen starta vår seglats till Puerto la Cruz i Venezuela.

 

Share

Leave a Reply