Loggbok för S/Y Albatross 2003-11-18

Loggbok för S/Y Albatross 2003-11-18

Datum 2003-11-18 2004-01-30
Rutt Auckland Bayswater Marina, NZ
Position 36 49 248 S
174 45 912 E
Väder Sol / Regn 

22

Vxl 0-15 m/s 

1022 mmbar

Distans
Erfarenhet Spara allt underhållsarbeten på båten till Nya Zeeland. Här är det ett stor utbud på grejor och allt till bra priser.

Det var lång tid sedan vi låg förtöjda vid kaj, en skön känsla att varje dag kunna ta en lång och rejäl motionsrunda på landbacken i denna vackra omgivning som Bayswater Marina kringgärdas av.

Allt i marinan är av hög kvalité med eleganta toalettrum som innehåller dusch och tvättställ allt inrymt i stora ljusa rum där en behaglig musik strålar ut från de infällda tak högtalare.  Tvättmaskiner och torktumlare är disponibla för 2 NZ-dollar.

I anslutning till marinkontoret är det fri tillgång till gasolgrillar och fem datorer, som alltid är uppkopplade till Internet och en dator för skrivarbeten.

Säkerheten är hög inom marinan in- och utpasseringar sker med ett speciellt datakort som man drar över en dosa och bommar och dörrar öppnas. Under nattetid bevakas området av nattvakter.

Som vanligt när vi checkar in Albatross så har hon alltid krympt lite, på längden. Även här försökte vi hålla måttet lågt, det gäller att spara lite pengar.

Vi ligger förtöjda på flyttbryggor som är förankrade i kraftiga och höga trästolpar. Bryggorna lyft upp och ner av tidvattnet som varierar upp till 3,5 meter. Nuförtiden är Albatross betydligt längre än mätpapperna som anger 42 foot, med peke och vindrodret i aktern mäter hon 49,5 foot.

Efter några dagar vid kaj fick vi anmärkning på att vi låg några foot utanför de yttre stolparna, vilket hamnchefen såg mycket alvarligt på, för försäkringen gällde inte då förankrade båtar låg utanför förtöjningsplatsen. Snabbt försökte vi fixa detta med att montera av vindrodret och dra in Albatross närmare gångbryggan. Tyvärr godkändes inte det nya läget, vi låg fortfarande en ”halv”? Foot utanför.  Därför blev vi anvisade om en ny plats som rymmer båtar i femtio foot klassen och på brygga F12 ligger vi nu väl inom ramarna och har fri utsikt över sundet till Auckland.

Dock kostar det lite fler dollar i hyra, totalarrendet är nu 700 NZ-dollar per månad och det var priset som hamnchefen ville få upp. Det är typisk amerikansk ”business” och allt reglers med hyresavtal som vi fått underteckna och godkänna för båtplatsen och därtill hörande föreskrifter där marinan skriver sig fri från allt möjligt.

Typiska advokatarbeten.

Under våra dagliga motionsrunder i parkerna och villakvarteren fann vi en bil på en tomt som var till salu, en Mitsubishi Mirage GL årsmodell 1986 registreringsnummer LX 7202 till ett pris av 1200 NZ-dollar. Efter några dagar fick vi kontakt med tjejen som ägde bilen och efter provkörningen bestämde vi oss för att det var en sådan anspråkslös bil som vi var i behov av, det blev en snabb affär på 1000 NZ-dollar cirka 5000: – SEK. Registreringen var enkel, på posten lämnades ägarpapporna in och där knappades de nya förhållandena in allt tog fem minuter. Halvförsäkring tecknade vi för sex månader till ett pris av 200 NZ-dollar. Här är det viktigt att ange vem som skall köra bilen ju fler som skall köra bilen desto dyrare blir försäkringskostnaden.

Med denna enkla och billiga farkost har vi nu kört drygt tusen mil och bensinförbrukningen är väldigt låg cirka sex deciliter per mil. Bensinpriset är även överkomligt, cirka en NZ-dollar per liter. Risken att bli fast för fortkörning är minimal, vi kör väldigt varsamt. Det grundläggande med gamla bilar som med övrigt som blir gammalt man får ta det försiktigt.

Under tiden som Jannes föräldrar och brorsonen Linus var här körde Janne många mil och besökte de fina Kauri parkerna i nord till flodbåtsfärder och intensiva forsränningar på den södra delen av ön.

Se webb: www.kauri-museum.com
www.hukajet.com

Nya Zeeländarna har för övrigt en väldigt fin bilpark, det finns många bilar av de stora jeepmodellerna och den vanligaste status bilen är BMW och Mercedes. Men även Volvo och Saab är populära. Många begagnade bilar importeras från Japan, varje vecka kommer det en stor bilbåt till Auckland och lossar sin last på bra brukade bilar som Japsen vill bli av med, därför är priset lågt på begagnade marknaden.

De första veckorna i hamn var det ett intensivt arbete med att ställa i ordning våra cyklar. Stilla havets salter hade tagit hårt på våra terrängcyklar. Janne gav upp efter någon timmes renoveringsarbeten, därefter köpte han en fin mountainbike av en cykelhandlare i syd. Till det fashionabla priset av 290 NZ-dollar fick han en ny kvalitets cykel, tillverkad i Kina, inklusive frakt till Bayswater Marina.

Jag fortsatte enträget att plocka ner min Cannondale cykel till kullagersnivån och rengjorde och polerade allt. Dock var det vissa detaljer såsom växel och bromsok som fick köpas nya. Visst jag hade även kunnat köpa en ny ”Kinacykel” och sparat lite pengar, men min femtioårspresent ligger mig varmt om hjärtat som tog mig halvvägs till Lissabon en gång och den skall nu få resa med oss jorden runt. I fortsättningen blir det till att demontera ner cyklarna och förvara dessa under däck, väder och vind tar för hårt på hojarna.

Lördagen den 6 december bjöd Marinan till fest för alla oss utlänningar. Till allas ära hissades våra nationsflaggor praktfullt på Sir Peter Blake Parade.

En svensk flagga lånade vi ut, men det visade sig att Marinan hade en svensk flagga från Americas Cup tiden.

På kalaset blev vi bjudna på grillad kyckling, T-ben och lövbiffar och allt sköljdes ner med väl avkylda pilsner och röda och vita viner. Allt var fritt och kostnaderna tog huvudsponsorn Motor & Marin Ltd.

Det var ett trevligt gille där vi träffade alla våra långseglare kolleger och utbytte erfarenheter och berättade sjörövarehistorier för varandra.

Seglarna kom från:

   

 • England
 • Holland
 • Sydafrik
 • USA
 • Canada
 • Italien
 • Australien
 • Schweiz
 •  

Många engelsmän har båtar här i Nya Zeeland och flyger ner i november då sommaren börjar. Seglar runt i de Nya Zeeländska farvattnen fram till slutet av april då dom åter vänder hem för att möta sommaren på norra halvklotet. Detta liv gillar dom skarp då de tycker att allt är så billigt och bra i detta nya ”England”.

På detta kalaset fick vi många nya vänner.

Familjen Daniel och Rebecca Philippin med sina flickor Gaelle 12 år och Manon 10 år hade veckan före anlänt till hamnen med sin 47 foot stora stålbåt,

S/Y Shogun. De hade köpt båten i Wellington för 170 000 NZ-dollar och hela familjen hade seglat upp den till Auckland i ett väldigt tufft väder längs ostkusten där ovädrena snabbt avlöser varandra. Allt hade gott väl och familjen var lycklig efter att har gjort sin första oceanseglats.

Daniel som är 42år kommer från Genève i Schweiz och har under många år arbetat som Manager för Röda Korset i många länder. Senast kom familjen från Kuala Lumpur i Malaysia där de bott under tre års tid. Daniels arbetsuppgifter har bestått i att samordna och leda räddningsinsatser i hela världen, där Röda Korset är engagerat. Ofta har dom kommit till platser speciellt i Afrika där det rått fullt krig. Efter att jobbat i trettiofem länder och risk för att bli stationerad i Irak slutade han sitt jobb och har nu tagit en ”Time out”.

Daniel och Rebecca träffades i Libanon, där Rebecca jobbade som sjuksköterska. Hon hade dessförinnan under många år rest runt i Sydamerika och där jobbat inom sjukvården.

Familjen packade alla sina tillhörigheter i Kuala Lumpur och stuvade allt i en container satte en adresslapp på, Auckland – Nya Zeeland. Daniel har alltid i sitt ”bakhuvud” haft en dröm om att segla runt i världen med hela sin familj. Att framför allt komma ifrån detta enorma konsumtionssamhälle som vi lever i. Köp mer prylar, prylar, prylar….

Desto mer vi konsumerar dess bättre är det för ekonomin, en enorm konsumtionsspiral som vi alla lever i.

Denna senvinter under juli till oktober har vädret inte varit bra här i Nya Zeeland.  Familjen tyckte det var mest skit vädret, då beslutade dom att köpa en segelbåt i stället för en villa och under några år segla runt i Stilla Havet och på den vägen är det.

Planen är att komma till Europa om fem år.

Hela familjen har anpassat sig till ett liv ombord på en segelbåt. Flickorna går i korrespondensinstitut där de sänder sina läxor via email till den franska skolan i Paris. Disciplinen är hård och båda sitter varje skoldag fullt upptagna med sitt skolarbete. Roligt att se dessa flickor som så snabbt anpassar sig till nya miljöer där de leker och pratar engelska lika bra som sitt franska modersmål och under två dagar i veckan går de och tar musiklektioner i flöjt och violin.

Allt finansieras via familjens hus i Genève som är uthyrt och avkastningen på 3500 NZ-dollar skall vara tillräckligt för ett fritt liv på de sju haven.

Albatross och Shogun ligger på samma brygga och jag har hjälpt till med el arbetena ombord på Shogun. På en stålbåt som är drygt femton år är det en hel del underhållsarbeten att utföra.

Med Daniel, som är en redig fixare, har vi lyckats och finna många grossister som säljer båttillbehör. Normalt säljer inte grossisterna till privatpersoner, alla affärer skall gå via återförsäljare. Men till oss utlänningar har de sålt till fantastisk bra priser. Det är en fröjd att botanisera i dessa företag i denna stad som kallas för ”Seglarnas Mecka”, här finns allt då det gäller seglingsprylar.

Allt har köpts in utan GST –12,5 %, det är Nya Zellands namn för vår moms.

Genom att i butiken vissa upp det gula pappret från tullen som man får vid incheckningen, Import Entry (Temporary) Yachts and Small Vessels är allt som köps till båten GST befriat.

Dock är det angeläget att betänka, stannar båten längre än ett år kommer allt att bli beskattat, därför är det betydelsefullt att hålla nere de uppskattade värdet på båten. Blir Albatross kvar längre än tolv månader får vi punga ut med 53 500 NZ-dollar cirka 267 000: – SEK i införselskatt.

Nya Zeeland är ett bra land att köpa segelbåtar i, priserna är betydligt lägre än i Europa. På bryggan intill oss ligger det en sextio foot ketch tio år gammal, där allt är byggt i äkta massiv teak inklusive skrov en fantastisk fin seglare. Priset för henne är cirka 600.000 NZ-dollar ett bra pris för den som vill segla henne till Europa.

Bra inköpsställen:

   

 • Albatross storsegel ser bedrövlig ut efter haveriet på ner farten till Nya Zeeland. Av Tony Harold på Sails Specialty Ltd, Email: sailspex@clear.net.nz, fick vi hjälp. Till ett bra pris 2000 SEK sydde Tony om storen och förstärkte seglet så det väl kan klara vår seglats till Sverige.  En ny stor kunde han sy upp för 12000 SEK, ett fantastiskt bra pris.
 •  

   

 • Två infästnings ok på bommen har även brustit, ett för storskotet och ett mitt på bommen för infästning av preventgajden. Här träffade vi en trevlig kille Eddie Johannisson från Sverige som sedan några år sedan startat en butik där han saluför produkter från Seldén, Furlex, Andersen och Rutgerson.
 •  

Nordic marketing Ltd

Webb: www.nordic.co.nz

Email: nordic@xtra.co.nz

Av Eddie fick vi hjälp med oken och han skaffade även en infästningsdetalj för tredje revet till storen, som vi monterade tillsammans med de övriga detaljerna på vår Seldénbom.

   

 • Under vår seglats från Kanarieöarna har vi haft försäkrat Albatross i försäkringsbolaget Pantaenius till en årskostnad av 53 000 SEK och med en självrisk på 100 000: – SEK. Då vi nu under ett halvårs tid seglar innerskärs här i Nya Zeeland bad vi Pantaenius om att reducera kostnaden för oss under den tid vi seglar här. Tyvärr har bolaget inte orkat svara utan sänt en ny faktura på årspremien.
 •  

Genom Mr Ross Revell på Herbert Insurance Limited, Level 8, 99 Queen Street Auckland

Email: ross@herberts.co.nz

Har vi tecknat en försäkring som täcker 462 000 NZ-dollar och med en självrisk på 1000 NZ-dollar till ett pris av 2200 NZ-dollar för sex månader. En fantastiskt bra affär där vi sparat många slantar.

   

 • Räddningsutrustningar: RDF New Zeeland LTD
 •  

Email: rfdnz@rfd.co.nz Webb: www.rfd.co.nz

Av RDF köpte vi nya automatiska livvästar som blåses upp automatisk då man hamnar i vattnet. Numera är kvaliteten på utlösningsmekanismen betydligt förbättrad och då vi haft en del intermezzo som kunde ha slutat illa är det viktigt med en automatisk utlösning på livvästen, speciellt om det blir en smäll på skallen. En vattentät lågenergi stroboskop lampa för att monteras på västen inköptes också.

   

 • Topp kvalité av kapell tyg, fabrikatet Sunbrella USA, Topfab LTD
 •  

Email:  topfab@topfab.co.nz

Webb:   www.topfab.co.nz

   

 • Segel tillbehör och tamp, Gourock New Zealand, 77B Patiki Road, Avondale, Auckland.
 • Rostfritt, från småskruv till stora vantskruvar, allt rostfritt som finns på en segelbåt. Anzor Fasteners LTD, företaget är en av huvudleverantörerna till varvsindustrin på NZ.
 •  

Email: vclark@anzor.co.nz Vince Clark är Manager. Hälsa från Albatross så ger han dig 60 % rabatt på redan bra priser.

   

 • Fiske utrustning och tamp, Quality Equipment LTD, Auckland
 •  

Email:  sales@qe.co.nz

   

 • Marin el och generatorer BEP Marine Ltd
 •  

Webb: www.bepmarine.com

   

 • Rostfria arbeten, Quality Stainless Fabricators,  Managing Director Mike Street
 •  

Webb: www.qualitystainless.co.nz

Europeiska gasoltuber är besvärliga att fylla här. Tuberna skall först testas på ett speciellt ackrediterat provningsföretag. Testpriset för en tub är 42 NZ-dollar. Då provaren begrunda vår ”lite” rostiga svenska ståltub så skakade han på huvudet och sa:
– Sådant skräp provar vi inte!

Nu söker vi efter en bra begagnad tub som vi kan använda här i NZ och i Australien, för där gäller samma provningsbestämmelser.

Under lång tid har vi haft problem med rullgenuan i fören. Rullen är original sedan båten var ny, en Reckmann rulle typ RS. Det understa kullagret kärvar ibland, det hörs tydligt att kulorna går hårt mot metallen. Vi har försökt att smörja kullagret på alla sätt och vis, där vi använt våra injekteringssprutor som vi fått av infektionskliniken på Lunds Lasarett. Men tyvärr fungerar inte rullmekanismen alltid och detta kan vara förödande då det ibland skall gå med expressfart att ta in genuan vid kraftiga oväder.

Rullen är nu nermonterad och ligger på kaj i väntan på att ett ”servicekit” typ R2 anländer från Hamburg i Tyskland.

Den 11 december anlände min dotter Erica och hennes pojkvän Ola från Bangkok där de mellanlandat och stannat några dagar för att hälsa på min son Magnus som jobbbar där. Härliga känslor som får utlopp, det var ett och ett halvår sedan vi träffades senast.  Det blev ett redigt kalas på Albatross första kvällen då Albatross kök bjöd på kyckling filé med ett gott Australien vin därtill.

Erica hade tagit med det lilla fjälltältet Hilleberg Nallo 2 från Sverige.

Med våra Inkaindian tillverkade hängmattor och tältet gav vi oss i väg på en camping tur på den norra delen av norrön. Färden gick först till Muriwai regional park på västsidan av ön, där vi tältade några dagar strax intill en jättestrand där Tasmanhavets väldiga vågor rullade in och erbjöd fin surfing.

Se webb:  www.arc.govt.nz

Janne körde oss i vår lilla Mitsubishi till Muriwai och han själv fortsatte upp till Rawene där han skulle checka på kockjobbet.

Här hade vi flera trivsamma dagar med sköna bad, fågelskådning, bergsklättringar och Erica fick rida i full galopp på en fullblodshäst i flera timmar på den enorma sandstranden.

När vi åkte till parken missade vi att köpa mat, det fanns inte någon butik där vi kunde handla. Tidigt första morgonen gav jag mig iväg för att köpa några rediga köttstycken som vi kunde grilla under veckan.  Efter att promenerat någon minut på bergsvägen och med tummen upp för att lifta stannade en trevlig kille som körde mig de trettio kilometerna till Kumeu ända till fram till dörren där byns slaktare hade sin butik. Lika enkelt var det att komma tillbaks då fick jag lift i två etapper av trevliga nya zeeländare som körde mig till vårt läger.

I de väl skyddade dalgångarna var det ordnat eleganta party platser med fina gasolgrillar. Dessa grillar var det fritt att använda inte en cent kostade det, här grillade vi alla de välhängda biffarna och njöt gott då solen klättrade ner mot havs horisonten i sydväst.

Det var en behaglig start på ”semestern” i hängmattorna avverkades många och bra böcker, som Ola och Erica hade haft med sig hemifrån.

I slutet av veckan kom Janne och hämtade upp oss och glad var han. Han hade tagit jobbet som kock på den lilla restaurangen intill färjeläget i Rawene dagarna för nyår skulle han börja sin nya karriär som kock.

Vi övertog Mitsubishin och via Auckland gick färden, där Janne stannade på Albatross. Därefter styrde vi norr ut för att begrunda de jättestora Kauri träden, där vi först slog läger i ett naturreservat vid sjön Kaiwi Lakes som hade ett kristallklart vatten och stränderna erbjöd en kritvit fin sandstrand.

Efter några dagar nådde vi fram till Ahipara, där den berömda 90 mila stranden börjar.

Se Webb: www.ahipara.co.nz

Här besökte vi ett sågverk som hade specialiserat sig på att plocka upp Kauri träd från en djup mosse.

För cirka 45 000 år sedan inträffade det en stor naturkatastrof som begravde dessa jätteträd. Med hjälp av stora grävmaskiner och caterpillrar schaktas dessa stockar fram i dagsljuset och av varje virkes bit tillverkas möblemang och suvenirer. Ett vackert och hårt träd saluförs med äkthetsintyg som garanterar att ålder på virket är mellan 45 000 och 50 000 år.

Se Webb:  www.ancientkauri.co.nz

Färden söder ut gick via Paihia och Opua där vi tog färjan på Bay of Islands till Russell som ligger en förtjusande vacker skärgård.

Här slöts det historiska avtalet mellan engelsmännen och maoris, år 1840, då Nya Zeeland blev en engelsk koloni och Russell var under några år huvudstad i Nya Zeeland.

Se Webb: www.russell.gen.nz

När vi åkte tillbaks mot Auckland tog vi en avstickare i Whangarei och kollade det berömda vattenfallet där, vattnet rinner 30 meter fritt ner från berghällen. Nedanför fallet promenerande vi på en stig där vi spanade in ett kärlekspar som satt som näcken ute i vattnet på en sten och begrundade vattenmassorna som välde ner.

Värden är liten, det var Olas syster Sara och hennes pojkvän Petter som satt där och njöt i denna romantiska natur. Det blev ett kärt möte, båda är på rundresa här i södra Stilla havet närmast kom de från Australien och hade just anlänt till Nya Zeeland.

Genast ändrade vi vår resplan och tog oss ut till en camping i Ngunguru. Där vi hade en trivsam grillafton tillsammans och vi fick alla berätta om våra seglings- och reseäventyr.

Intill vårt tält växte det ståtliga apelsin- och citronträd som dignade av läckra frukter. Camping ägaren John kom från Australien hade seglat mycket och av John fick vi tillåtelse att plocka så mycket frukt vi önskade. I dessa träd klängde vi som apor och försedde oss med många kilo av dessa godsaker.


Dagarna rinner snabbt iväg och lillejulafton kom vi åter till Albatross. Här var Janne i fullt arbete med att laga julmaten, Jansons frestelse, brunkål, köttbullar, matjessill och julskinka.

På julaftons eftermiddag anlände även Anders och Zara från Borås. De kom närmast från Fiji. Senast vi träffade Anders var i Karibien för ett år sedan, då han mönstrade på Albatross i St.Lucia och gick av på Union Island för att resa tillbaka till jobbet med att montera GSM-utrustning för Ericsson på St.Lucia.

Julen firade vi tillsammans med Erica, Ola, Sara, Petter, Anders, Zara, besättningen på S/Y Bat`kivshchyna från Kiev i Ukraina, familjen Daniel Philippin på S/Y Shogun från Schweiz, besättningarna på S/Y Li´l Gam från Canada och S/Y Anacortes, S/Y Escora, S/Y Southern Spirit, S/Y The Sun Seeker från USA och S/Y Whimsey från England.

I denna sköna sommarvärme och där blomstren stod i full blom avnjöt vi alla julmaten med ett redigt kalas där vi dukade upp ett långbord på Bayswater Marina och alla bidrog med sin nationella julmat och som dessert mumsade vi i oss röda och solmogna jordgubbar.

Under juldagen styrde Erica, Ola, Sara och Petter söder ut där de skulle utforska Sydön.

Janne, Anders och Zara gav sig även söder ut mot Rotura där de skulle uppleva extrem forsränning i floden Waihuo och utforska i grottor.

Själv blev jag kvar på Albatross och började med underhålls- och förbättringsarbeten, det var riktig sköt att ta dagarna med ro.

Dagarna före nyår skulle Janne börja sitt nya jobb som kock uppe i Rawene, med vår båt granne Polou fick han lift till Whangarei. Rawene som ligger på västkusten intill ett färjeläge i sundet efter Hokianga Harbour är kolossalt naturskönt och där stormtrivs han med att laga mat och charmera kvinnor.

År 2004 firade vi in tillsammans med båt grannarna på marinan. Nyåret sköts in med ett fantastiskt bedårande fyrverkeri på de flera hundra meter höga Sky Tower i Auckland City. Det var de enda fyrverkeriet som avfyrades, det är totalförbud att skjuta raketer utan tillstånd och det hålls hårt på dessa regler.

Några dagar efter nyår reste Zara och Anders tillbaks till den kalla norden, där deras färd gick via Sydney, Fiji, Singapore, Amsterdam och Göteborg. Kanske vi träffas åter i Cape Town i Sydafrika under nästa jul.

Nu återgick allt till vardagen med underhåll- och förbättringsarbeten på Albatross. Efter att vi seglat 17 804 nautiska mil från Sverige till Nya Zeeland tar det hårt på all utrustning, det finns mycket arbeten att utföra.

   

 • Reparera storseglet som har kapats i tre bitar och tre nya lattor
 • Byte av nedersta kullagret på Rexmannrulle till genua, nermontering av hela rullstaget från masttoppen
 • Byte av glödlampor på topplanterna
 • Montage av 2 stycken nya lanternor i fören, genacker tampen har dragit ner de befintliga
 • Reparation av  6 stycken små hål på stormgenuan
 • Utbyte av en spinnaker tamp, yttre skalet skadad mitt på tampen
 • Utbyte av genua skottampar, UV-strålningen har tagit väldigt hårt och de är styva omedgörliga, svårt att slå
 • Reparation av VHF-antenn, kabeln i masttoppen har inte varit löddad i antennanslutningen
 • Batteriutbyte till Nickelkadmium handlampan
 • Reparation av ny ”Kina” handlampa, lödning släppt på brytare
 • Reparation av Electrolux ventil på däck BB mitt, UV-stålning har fullständigt brutit mer plasten under den rostfria huven. Tillverkning av nya infästningshållare till huv av teak
 • Reparation av Electrolux ventil på däck akterlucka, svetsar släppt på galler/huv. Gängat i M3 skruvar
 • Reparation av lucka i för till ankarkätting, större teakbit brustit vid luckspärr. Tillverkning av ny teakbit och omfogning av lucka med Sikaflex 290 DC
 • Utbyte av 65 stycken skruv på teakdäcket, fräst upp nytt hål monterat skruv och teakplugg
 • Omfogning av 50 meter teakdäcksfog, rengörning, maskering, primer Sika 290 DC, fogmassa Sikaflex 290 DC och slipning med sandpapper
 • Reparation av Compaq PC, nytt nätaggregat arbetet utfört som garantiarbeten från Compaq, 3 års World-Wide garanti gäller
 • Reparation av Laptop Compaq, ny bildskärm arbetet utfört som garantiarbeten från Compaq, 3 års World-Wide garanti gäller
 • Installation av ny strömförsörjning och omläggning av alla datorkablar till dator under navigationsbordet samt förbättring av ventilationen
 • Tillverkning av ramverk av Marinplyfa i navigationsbord, för att hålla alla grejor på plats
 • Tillverkat hållare för att fastmontera Pactor II –modem i anslutning till SSB-radion
 • Monterat fasta uttag i radiopanel för hörlurar till SSB-radion och Pc: n
 • Tillverkat batterihållare av Marinplyfa till laddningsbara 1,5 volts batteri
 • Ny kraftig dragkedja till kapell stor
 • Installation av belysning under navigationsbord
 • Omklädning av 9 stycken blåa IKEA sittdynor tyg Sunbrella blå
 • Utbyte av plåtskruv till gängade och ”lockade” M6 i infästningar till trappsteg av eklist på dykarestegen
 • Tillverkning av nya infästnings klossar till radiopanel
 • Tillverkning av högtalarehylla av Marinplyfa BB
 • Monterat nya gummipackningar på spant där durken vilar i akter-, salong och förkabin
 • Monterat nya ok på storens bom s.k. sheet slider, ett för storskotet och ett mitt på bommen för infästning av preventgajden. Samt ändfäste,  reeef slider, för tamp till tredje revet
 •  

Alla rostfria ok av den äldre typen av rundstål på Seldén riggar bör bytas till den nya typen, som är betydligt kraftigare. Våra ok har brustit under gynnsamma förhållanden vilket medfört att bommen har ”vevat runt” som en giljotin, lyckligtvis utan några större skador.

   

 • Inmätning av VHF-antenn
 • Reparation av Sailor VHF-radio garantiarbete
 • Tillverkning av apparatlåda för manöverutrustning till 220 volts dieselgeneratorn
 • Installation av 12 volt 120 ampers generator på 220 volts dieselgeneratorn, för att ladda allmänbatterierna direkt med 120Ampér utan att gå via 220 voltas laddaren som endast ger 20 Amper
 • Reparation av teaklist vid mantåg SB
 • Tillverkning av nya gångjärn till lock batteribank SB i packlåda sittbrunn
 • Montage av gummipackning till 2 stycken dävertar i aktern vid flänsanslutning till däck
 • Installation av tidrelä till färskvatten pump samt 4 st manövertrycknappar vid tappställen för start av pump. Vattensystemet skall normalt vara trycklöst. Det har förlorats mycket färskvatten på småläckor eller öppna kranar
 • Utbyte av flytvästar från manuella utlösningar till automatiska
 • Rengörning och målning av skrov med kopparbaserad färg
 • Kontroll av alla genomföringar i skrov och anoder
 • Höjning av vattenlinjen
 • Omlackering av HR –blå färgen kring sittbrunnen
 • Smörjning av roderstock
 • Utbyte av alla glidlager samt byte av tamp på vindroder
 • Svetsning av rostfri plåt till BB styrhjulstamp på vindroder
 • Installation av galvanisk isolator för växelströmsjordningen, för att förhindra galvaniska strömmar och korrosion vid landströmsanslutning
 • Kontroll och justering av samtliga staginfästningar sprintar och vant
 • Montage av två meter avvisningslist på SB skrovsida
 • Reparation av teakdäck på peke, inläggning av 2 st nya teakbrädor vid skrovinfästning BB och SB
 • Olje och filter byte på Volvo Pentan
 • Filter byte primärfiltret till Watermakern
 • Utbyte av 2 st brustna motorbultar BB till Volvo Pentan
 • Utbyte av O –ringar på stängningsreglagen till däckstakluckorna samt insmörjning med silikonspray av alla plastdetaljerna. Luckorna har läckt med smådroppar vid genomföringen. O –ringarna var totalt slut
 • Konstant jakt på kackerlackor, tillverkning av gift. Boric Acid 100 % blandas med 40 % strösocker eller honung tillsätt lite vatten och lägg smörjan på en papptalrik. Lösning stelnar och kackerlackorna gillar att knapra på kakan som bildas. Sakta men säker dör de men troligen blir Albatross inte fri från dessa husdjur förrän vintern i Sverige tar kål på dem
 •  

I mitten av januari kom Erica och Ola tillbaks från Sydön, båda var helt lyriska efter allt vad det upplevt. Direkt gick deras färd vidare hem till Sverige då deras sex veckor långa semester led mot sitt slut.

Kanske vi åter ses i Sydafrika om ett år.

Strax efter kom Maria från Skanör och besökte Albatross. Maria går på LTH i Lund och läser kemi. För att göra sin fem månader långa resa här i sydvästra Stilla havet har hon tagit ett sabbatsår från högskolestudierna.

Se Marias resdagbok: www.resdagboken.se/travel.asp?id=5943

Under ett par helger har mina nya svenska vänner Monica och Peter Hagert gästat Albatross. Det var Albatross svenska flagga på mesanmasten som fick Peter att kolla vad det var för konstiga svenskar som hade seglat till Nya Zeeland och så var en ny bekantskap knuten.

För femton år sedan semestrade Monica och Peter samt deras dotter här och familjen blev så förtjusta i detta land att de bestämde sig för att flytta hit.

Väl hemkommen till Danderyd i Stockholm påbörjades arbetet med visum ansökan och omgående startade packningen av hela deras bohag i en stor container och som adresserades till Nya Zeeland.

För hela familjen har det gott bra, alla har bra jobb och stormtrivs i sitt nya hemland.

En sen kväll var min gamle vän Kai Sjös bror Ole här och levererade Husmans knäckebröd och vällagrad Svecia ost. Ole var på bröllopsfest här i Auckland och då passade Kai på att sända de ursvenska delikatesserna med sin bror. Tyvärr var jag inte hemma, men Ole hade ställt godsakerna i sittbrunnen.

Gud vad jag njöt när jag knaprade i mig knäckbrödet med tjocka skivor ost på.

Tack skall ni Kai och Ole!

Dagarna och veckorna här i Auckland går väldigt fort och jag trivs rysligt bra, det är många trevliga båtgrannar som ofta bjuder på middag eller så löser vi världsproblemen över en pilsner samtidigt som jag hjälper dem med el-jobb på deras segelbåtar.

Tidig morgon då solen går upp vid sextiden börjar min dag.

Då jag tar cykeln och trampar upp till dessa underbara parker som har bra spår att cykla på. Luften är ren och väl syremättad och all den sköna blomsterprakten står i full blom, en dejlig känsla infinner sig då alla ens sinnen får njuta av denna tillvaro.

Terrängen är väldigt kuperad med många ”Hills” där benmusklerna får jobba hårt på trampdynan. Efter någon mil tar jag alltid en paus på en stor klipphylla som väter ut mot Stilla havet där de stora skeppen seglar in till Auckland. Där kör jag en halvtimmes gymnastik och drömmer mig ut till baksidan av oceanens horisont. Efteråt rullar jag sakta ner på kustlinjen med ett stop i Devenport där jag svalkar mig i det turkosblåa havet, vattentemperaturen ligger omkring tjugograder för de mesta. Tar där en simtur och går in i omklädningsrummet och avslutar med en kalldusch.

Efter dessa ansträngningar har hela jag kommit igång, därefter är jag redo för en ny dag.

Cyklar den dryga milen hem till marinan oftast via Devenport city där jag handlar min mat på New World.

Vi niotiden är jag tillbaka på marina och går in på Internet och kollar mailet samt läser Dagen Industri och Sydsvenskan.

En stabil frukost äter jag i sittbrunnen på Albatross som består av:

   

 • Ett glas nypressad apelsinjuice
 • En tallrik mysli som jag tillverkar av lite krossad havre, russin och naturliga jordnötter allt indränkt i lite fruktjuice.
 • En yoghurt
 • Två ägg
 • En stor kopp kaffe
 •  

Smakar utsökt och det behövs endast lite vätska som tillskott under dagen.

Därpå börjar arbetet för dagen och först vid sjutiden på kvällen kyls verktygen ner och förberedelserna för middagen startar.

Det har blivit en biff-, kyckling- och fiskvecka som huvudmål och till dessa delikatesser serveras det alltid:

   

 • Kokta färska herrkuverts
 • Kokt färsk broccoli
 • Sallad på tomater och röd eller gul paprika
 • Något glas rödvin från Australien
 •  

Grönsakerna handlar jag på markanden i Takapuna av kineser till priser som ofta ligger på en tredjedel av varuhusen. Marknaden öppnar klockan sju varje söndag morgon och har öppet till klockan tolv. Det är en stort nöje att går runt på denna handelsplats där det dels är loppmarknad och kineserna försöker sälja alla konstiga prylar som de numera tillverkar.

Under kvällningens slut träffar jag ofta min övriga seglarkolleger då vi berättar om dagens upplevelser.

Med dessa rutiner har jag nu levt under en månad, i detta fina land och klimat, där jag verkligen ligget i hårdträning för att åter få tillbaka en bra fysik, efter så lång tid på oceanerna.

Faktum är att det har varit skönt att själv få råda över sin vardag här på landbacken i detta makalösa land.

Att ta dagarna med ro…..

Share

Leave a Reply