Loggbok för S/Y Albatross 2004-06-18

Loggbok för S/Y Albatross 2004-06-18

Datum 2004-06-18 2004-08-01
Rutt Cairns Australien
Position 16 55 099 S
145 46 930 E
Väder Sol/Regn

24

0-22 m/s

1026 mmbar

Distans
Erfarenhet

Albatross gled sakta in med hjälp av Pentan och tidvattenströmmen till flyttbryggan i Marlin Marina.

Se webb: www.cairnsport.com.au


På bryggan stod den beryktade Australiensiska tullen och Australian Qurantine and Inspection Service, totalt fyra prydliga statstjänstemän. Alla tog varsin tamp och Albatross förtöjdes snabbt och korrekt.

Ämbetsmännen var mycket noggranna med att vi inte fick hoppa ner på bryggan förrän inklareringen var färdig.


Många handlingar fylldes i som vanligt och tullen var en aning irriterade över att vi inte meddelat vår ETA (Estimated time of Arrival) minst sex timmar före vår beräknade ankomst.

 • Tyvärr, svarade vi.
 • Vi har via SSB-radions nödfrekvens på 2182 kHz anropat Australiens kustbevakning sedan tidigt i morse, men troligen sov den vakthavande mycket hårt för vi fick inte någon kontakt.

Nickande instämde den äldre tullaren.

 • Det händer allt för ofta, vi får ta upp frågan med kustbevakningen, svarade han.

Därefter mjuknade hela gänget och allt de administrativa arbetet flöt perfekt.

Michael Kelly som var Supervising Inspector i Australian Qurantine and Inspection Service påbörjade tillsamman med sin kollega att systematiskt genomsöka våra matförråd och stuvutrymmen.

Alla konservburkar kontrollerades och några lökar, ägg, potatisar och två majonnäsburkar passerade inte nålsögat utan hamnade i en stor gul plastsäck tillsammans med alla våra soppåsar som senare skulle brännas.

Den frysta fisken som vår frys var fylld med blev det ok för, då vi sa att samtliga fiskar var fångade i Australiensiska farvatten.


Tullarna var mer intresserade av att alla blanketter blev korrekt ifyllda och då vår dricka redovisades med tullpapperna från Fiji och Nya Zeeland. Noterade de vårt ärliga svar med en enkel min, någon kontrollräkning och förnyad plombering var det inte tal om.

 • Ha det så trevligt och hjärtligt välkomna till Australien, sa dom

Därefter lämnade de Albatross tillsammans med den stora gula plastsäcken, som den lägst ställda tjänstemannen ensam fick kånka på.

Janne och jag stod på däck och följe inklarerarna då de lullade iväg på bryggan och vi båda blängde på varandra och sa:

 • Jaså, det här var den beryktade inklareringen i Australien!

Tänk alla dessa förskräckliga historier som vi läst och hört berättas om hur besvärliga myndigheterna kan var i Australien.


Ankomsten till den nya kontinenten firade vi med att gå på en kinakrog och äta med välbehag en god kinesisk middag och därtill skölja ner det med en del goda och källarkalla Australien pilsner.

Den nya staden som vi nu hade angjort imponerade på oss. Allt var rent, snyggt och väl gestaltat. Det var en stor fröjd att spatsera runt och beundra denna vackra by. Inte något hade lämnats åt slumpen allting var väl genomtänkt och löst på ett beundransvärt sätt.

Visst staden hade genomgått en stor förändring för drygt femton år sedan. Då det var en stad i förfall som de senaste hundra åren levt på utvinning av socker från de kolossalt stora sockerrörsodlingarna.

Numera blomstrar turismen och varje år passerar det miljontals turister som med dagliga båtturer tar sig ut för att dyka och snorkla i de yttre närliggande Stora Barriärrevet och åker på rundturer i den omgivande regnskogen.


Se webb: www.welcometocairns.com.au


Från Berlin kom Jannes dotter Beatrice och hennes kompis Franka, som efter 27 timmars flygresa landade här på Cairns internationella flygplats.

Det var två år sedan vi tog farväl till Beatrice i Loch Harbort på Talisker Distillery då hon under fjorton dagar seglade tillsammans med oss i Classic Malts 2002 Cruise i Skottland.

Flickornas ankomst till Albatross firade vi med att Janne tillredde en välsmakande middag på Dorado fiskarna. Middagen gillade de skarpt det smakade annorlunda en Karpfisken som fångas i Berlins Spree.


Den svenska flaggan som syns tydligt på mesanmasten, där den flaggar prydligt med hjälp av den ljumiga sjöbrisen som sveper ner från bergen. Några dagar före midsommar hade svensken Henry som varit här i Australien i många år uppmärksammat Albatross svenska fana. Henry bjöd in oss till att fira en svensk midsommar på lördag midsommardag, tillsammans med de övriga svenskarna som bor i trakten.

Givetvis antog vi inbjudan.

Midsommarafton firade vi ombord på Albatross med en burk matjessill, nypotatis, grädde och nyplockade jordgubbar. Alla delikatesserna kunde vi köpa på den lokala marknadsplatsen med undantag av sillen som Jannes mamma hade haft med till oss i Nya Zeeland. Till sillen intog vi ett par supar som i detta 27-gradiga midvinterklimat snabbt blev immiga.

Beatrice och Franka som båda är av tysk börd tycker vi svenska är lite kostliga som kan äta den råa sillen med så god aptit, men de solmogna och läckra jordgubbarna mumsade båda i sig med god lust.

Nu stod solen som lägst här på det södra halvklotet och framöver mot jul kommer nu dagarna att bli en aning ljusare.


Under vår seglats till Vanuatu kom jag underfund med att i juli månad så firar Eva och jag vår trettioåriga bröllopsdag. Omgående kom Eva och jag överens om att träffas i Bangkok och samtidigt passa på och hälsa på vår son Magnus som jobbar och bor där. Det var drygt två år sedan jag senast träffade Magnus, det kunde vara kul.

Eva fixade snabbt tre veckors semester och jag fick via vår mail funktion på vår SSB-radio kontakt med Flightcentre i Australien.

Penny Hely bokade enkelt ett flyg från Cairns till Bangkok via Hongkong och en returresa till Brisbane via Hongkong och Sydney. Denna tolv timmar långa flygresa köptes till priset av 6100 SEK.

Se webb: www.flightcentre.com

Email: penny.hely@flightcentre.com.au


Janne, Beatrice och Franka firade åter den svenska midsommaren i den vackra strandparken under lördagen. Tillsammans med 60 andra svenskar som bor och arbetar i trakten.

I den lummiga parken hjälpte alla till att klä och resa den tre meter höga och ståtliga midsommarstången. Denna vackra majstång var klädd med tropiska växters bladverk och blommor som växte i den omgivande regnskogen och i toppen vajade en stor svensk flagga.

Kring stången dansades det livligt till ”De små grodorna” etc. och det dracks och åts gott av allt det medhavda och skratten ekade vilt i parken.


När det festades som bäst kom det fram många konfunderande australiensare och undrade:

 • Det var väldigt vad ni har roligt när någon har dött och som ni nu har begravning för?

Svaret kom snabbt

 • Det är den svenska midsommaren som vi firar!

De flanerade Cairns borna trodde fullt och fast på att det var en begravnings ceremoni som de kalasade svenskarna hade, då de utförde egendomliga rörelser under tiden de dansade kring det blomsterprydda korset.


Under midsommardagen startade jag min resa till Thailand från Cairns och efter åtta timmars flygning gick Cathay Pacific Airways flyg CX 102 in för landning i Hongkong. En mångmiljonstad som även är utspridd på en mängd öar och där pampiga skyskrapor ståtligt lystes upp i kvällsmörkret.

Som en liten svensk blir man verkligen påmind av så stor och kraftfull världen är utanför Skandinavien. Här finns det enorma resurser i dessa ”Tiger ekonomier”.

Det var många som dömde ut Hongkong då det Brittiska styret skulle övergå till Kina. Resultat blev tvärtemot staden har en enorm framgång och kallas numera för ”The Heart of Asia”.

Tidig söndag kom jag till Bangkok och det var rolig att åter få träffa Magnus och hans flickvän Nut. Omedelbart tog vi oss till en enkel restaurang där vi klockan 02.00 tittade på direktsändningen av fotbollsmatchen Sverige – Holland.

Tyvärr vändes hoppet till stor förtvivlan då Sverige förlorade och alla våra vänner från Holland firade vilt och vi fick hålla tillgodo med en gravöl.


Eva kom med flyg från Köpenhamn via Helsingfors på söndagen och vi checkade in på ett fantastiskt fint hotell, som Magnus ofta erbjuder sina affärsbekanta i sina jobb på FN och STOCKHOLM SCHOOL OF ASIAN STUDIES tillhörande Stockholm School of Economics.

Här hamnade vi på våning 29 översta våningen, med en vidunderlig utsikt över hela Bangkok city.

Det var redigt gott och bo så här luxuöst med att starta dagen med en lång simtur i den 25 meter stora poolen och därpå njuta av en Continental frukostbuffé.

Se webb: www.pprincess.com


I Bangkok finns det allt. Magnus indiska skräddare sydde upp en elegant dräkt till Eva och till mig en kostym samt ett par extra byxor och fem skjortor allt i Bosskvalités tyger från Italien. Kostnad för allt 2950:- SEK.

Magnus skomakare tog noggranna mått på mina fötter och därefter tillverkade han ett par fina skor som passade som skinnet på handsken, för priset 225: – SEK.

Det var dryga två år sedan jag var hos någon tandläkare därför passade jag även på att få tänderna kontrollerade och lagade. Tandläkaren utförde ett bra jobb efter några besök hade jag fått en fullständig genomgång av mitt garnityr.

Till en femtedels kostnad av vad det betingar i Sverige.

Är man i behov av att ekipera sig etc. är en resa till Thailand väl intjänad på grund av det låga kostnadsläget som råder i landet.


Efter några intensiva dagar i Bangkok tog Eva och jag oss med en minibuss ner mot farvattnen som gränsar mot Kambodja, till ön Koh Chang. Även här hade Magnus förbokat för oss. På Remark Cottage resort & restaurant bodde vi ypperligt i detta naturella paradis, med det Sydkinesiska havets turkosblåa dyningarna som så rofyllt rullade in på stranden.

Se Web:

www.remarkcottage.com


Ön är till en stor del nationalpark och mycket kuperad där endast femton procent land är i privat ägo, längs kustlinjerna. Det byggs många små och trevliga Bungalows med en vidunderlig havsutsikt som gränsar till den orörda djungeln.

Motorcykelintresset vaknade till liv i mig, när jag beundrade alla dessa thailändare som så lättsamt rullade fram på sina motorcyklar. För 150:- SEK hyrde vi en båge i fem dagar.

Det var många år sedan jag körde en så kraftfull motorcykel, det var en aning annorlunda än Crescent moppen som man körde i femtonårs åldern. Men efter en dags träning på de kuperade och krokiga vägarna våga Eva sig upp på bönepallen och vi drog runt på öns alla vägar och kunde på raksträckorna komma upp i maxfarten, som var hisnande 110 km/h.


Efter sex dagar återvände vi till Bangkok och tillsammans med Magnus och Nut styrde vi Toyota bilen norrväst ut på HWY 323 mot Burma till delstaten Kanchanaburi.

I Tha Makham tog vi en promenad på den legendariska bron ”Bridge on the River Kwai”. Där den klassiska filmen spelades in i slutet på 50-talet och krigsfångarna visslade sin berömda marsch.

Direkt tog jag ton och visslade klassikern den var lika färsk i mina sinnen, det var den första EP-skivan som jag köpte till min nyinhandlade grammofon året var 1961.


Den strategiskt viktiga 415 kilometer långa järnvägen byggdes av ockupationsmakten Japan under andra världskriget, för att undvika långa och riskabla sjötransporter till de japanska styrkorna i Burma som laddade upp för en invasion av Indien. Bygget startade i södra Burma i oktober 1942 och samtidigt i Thailand i Bampong, där banan mellan Bangkok och Singapore löper förbi.

Järnvägen går genom en väldigt besvärlig djungelterräng med många berg och flodövergångar samt ett land fullt med livsfarliga djur och sjukdomar. Japaneserna avvände 60 000 Australiensiska, Brittiska, Amerikanska och Holländska krigsfångar samt tvångsrekryterade 250 000 Asiater.

Japsen drev bygget totalt hänsynslöst till människoliv och av soldaterna dog det 12 399 och av de civila arbetarna uppskattas det att 70 000 till 90 000 människor fick sätt livet till.

Järnvägen blev färdig på rekordtid cirka 14 månader och mellan december 1943 och i augusti 1945 fraktade Japan 220 000 ton militär underhållsutrustning till sina stridskrafter i Burma.

Järnvägen till Burma brukas inte i dag. Efter kriget rev Britterna upp rälsen i gränstrakten till Burma. För Britterna misstänkte att den kunde användas av de Burmesiska frihetstrupperna som stred för att frigöra sig från det Brittiska Samväldet och bilda en Burmesisk stat. Därefter byggde Thailand en stor kraftverksdamm och la stora delar av järnvägen under vatten i gränstrakten till sin arvfiende Burma.

En 130 kilometer lång sträcka i Thailand mellan Non Pladuk och Namtok trafikeras numera och då i huvudsak med turister som resenärer.


Se webb: www.tbrconline.com


Australiensiska staten har bygg ett intressant museum ”The Hellfire Pass Memorial Museum” som ligger längs HWY 323 vid Konyu Cutting.


Vår bilfärd gick vidare längs floden Kwai och vi övernattade i mycket trevligt inredda bungalows som låg intill floden och många var byggda på pråmar. Där hotellpersonalen enkelt bogserade hela pråmen med Bungalowen till fantastiska vattenfall från bifloder och där vi kunde bada och ha det ritigt gott i det friska källvattnet som forsade ner för bergsslänterna.

I en stor nationalpark ligger Tambon Saiyok Ampur Salyok intill floden Kwai, anläggningen har eleganta Bungalows på pråmar och serverar god Thailändsk mat. Telefon 01 857 22 84 eller 01 935 59 32


Efter fjorton intensiva dagar i detta exotiska land var det tid att åka vidare. Eva flög till Sverige och jag till Australien.


Tack Magnus och Nut !

För er stora gästfrihet och allt ni fixade för att göra vårt besök i Thailand till en oförglömlig upplevelse. /Mamma och Pappa


I Sydney och Brisbane var luften en kylig 15-20 grader och det märktes tydligt att här var det vinter. Många lövträd hade fällt bladen och gräsytorna var brunbrända. Under vinterhalvåret regnar det inte mycket, solen lyser från en knall blå himmel i stort sett hela vinterhalvåret. Perfekt väder för en nordbo.

Under fjorton dagar ryggsäcksluffade jag från Brisbanes ”Gold Coast” via Hervey Bay, Gin Gin, Rockhamton, Airlie Beach, Townsville och till Cairns. En sträcka på 1900 kilometer.

Bodde tillsammans med andra Backpackers på bra och enkla vandrarhem till priser som varierade mellan 15 till 20 AU-dollar.

Färden längs Australiens östkust i delstaten Queensland erbjuder mycket från marina nationalparker i Stora Barriärrevet som ligger som en skyddande vall emot Stilla havet samt en vild, nästan orörd natur med krokodiler i floderna och enorma regnskogar.

Mycket mark längs kusten är odlad och på cirka 90 % den brukade ytan odlas det sockerrör och från alla dessa stora sockerfabriker, som pressar sockret från sockerrören, löper det ut vidsträckta smalspåriga järnvägar till sockerfälten. Alla transporter från fälten till bruken sker med järnväg. Numera kapas sockerrören till 20 centimeters långa bitar på fälten av maskiner.

Förr i tiden var sockerodlingen mycket arbetskrävande och i slutet av 1800-talet importerade Britterna cirka 60 000 öbor från Stillahavsområdet som sockerarbetare. I princip var det slavar och denna människohandel upphörde i början på 1900-talet och alla skickades hem till sina öar. Därefter tilltog immigrationen från Europa kraftigt.

På denna 200 landmil långa stäcka skördas det säkert fantastiska mängder socker. Jag förstår nu att denna sockerindustri är väldigt viktig för landet och bedriver därför en mycket stor lobbyverksamhet i hur vi människor skall få i oss mer socker. Jag tänker speciellt på Coca-Cola.

Se webb: www.sugarmuseum.org.au


Övriga stora exportprodukter är ananas, tomater, paprika, bananer, mango, jordnötter och papaja.

Det är förvånansvärt så få medelålders européer som reser runt med ryggsäcken. Mest är det ungdomar i 20 till 30 års åldern.

Varför reser inte den äldre generationen?

Där barnen har flugit ut och står på egna ben.

Det är enkelt och billigt att ta sig fram och överallt träffar man många trevliga och hjälpsamma människor.

Ta fram din normala packning plocka bort 80 % resterande 20 % packar du i en bra ryggsäcka, mer är du inte i behov av. Bra tvättmöjligheter finns det på alla Backpackers.


Ut och res och upptäck denna fantastiska värld!


Se webb: www.hostelworld.com


I slutet på juli nådde jag fram till Cairns.


Beatrice och Franka hade varit ombord på Albatross i fjorton dagar och hade haft en makalös tid tillsammans med Janne där de hade snorklat, badat vid det yttre Stora Barriärrevet och utforskat den intilliggande regnskogen. Då flickorna åkte hem till Tyskland kom Jannes flickvän Anita från Nya Zeeland på besök och stannade till slutet av juli.


Janne hade även haft fullt upp med underhåll- och reparationsarbeten ombord på Albatross.

 • Sytt på ny dragkedja på kapellet till storseglet
 • Sytt på plastclips för att enkelt försluta kapellets undersida över storseglet
 • Sytt eleganta damasker till vantskruvarna på akterstagen och mesanstagen
 • Monterat en extra VHF-antenn på mesanmasten
 • Ny wire / tamp till rullen i fören
 • Svetsat igen sprickor i det rostfria svetsarna på vindrodret
 • Skiftat ut rullar och kompletterat med rullar för styrlinorna till vindrodret
 • Skiftat styrtampen till vindrodret till typ Spektra tamp
 • Installerat en cirkulationspump på sötvattensidan på den lilla dieselgeneratorn
 • Skiftat ut impellerpumpen på Volvo Pentan
 • Renoverat och smort symaskinens alla rörliga delar, leder och hjul är tillverkade av enkelt stål och tål inte den hårda salta havsmiljön som Albatross lever i.
 • Under de sista dagarna som Beatrice och Franka var ombord storstädade dom hela Albatross och polerade allt rostfritt på däck med Autosol
 • Tillverkat och justerat en mantågstötta i fören SB
 • Monterat nya vingar och byt ut 2 stycken kullager till kvalitets lager SKF i vindgeneratorn
 • Sytt påsar och upphängnings hjälpmedel till dammsugaren
 • Sytt ett 1,5 meter långt svallvågsskydd av kapell väv för montage på mantåget SB- alternativt BB-sidor utanför sittbrunnen
 • Ändrat kedjedriften av impellerpumpens drivaxel, till att pumpaxeln kopplas direkt på generatorns axel på den lilla dieselgeneratorn. Mätarställning drifttid: 870 timmar
 • Byt ljuddämpare på dykkompressorn och målat svartjärnet


Under sista helgen i Cairns blev det många avskedskalas med våra nya Svenska, Australiensiska, Sydafrikanska, Nya Zeeländska och Finska vännerna.


På torsdagskvällen gästade vi Gaye Bertacco och Mark Muir tillsammans med Paddy, Patrik Draper. Alla har sina rötter i Nya Zeeland från Nelson på sydön. Där hade Mark bedrivet trålfiske i många år och var en otrolig berättare, om sina fiskeäventyr på västkusten i Nya Zeelands tuffaste farvatten.

För fem år sedan kom Gaye och Mark till Cairns och startade Terri Too Calm Water Cruises där de framgångsrikt seglar upp turister i floden för att titta på vilda krokodiler.

Båda närmar sig nu femtioårsåldern och har sålt sin rörelse till ett japanskt företag och skall under nästa år åka runt i Australien på sina Harley Davidsson motorcyklar och enbart njuta av livet. Därpå skall de köpa en segelbåt och segla jorden runt. Om cirka tre år kommer de att angöra Sverige.

Mark tillredde en god musselrätt som han lärt av en äldre fiskare på Nya Zeeland:

 • Kok upp musslorna i väl saltat vatten gärna tillsammans med några skivade lökar
 • Hacka några lökar och fräs upp de tillsammans med lite olivolja, tills löken är gyllenbrun
 • Ta ut den färdigkokta muskeln från musslan
 • Dela musselskalet och använd detta som serveringform
 • Sleva på en sked med Crème Freche på bottnen i musselskalet
 • Lägg på musslan
 • En sked med den brynta löken så den täcker musslan
 • Strimla bacon i 5 mm breda och 40mm långa skivor lägg baconskivorna som ett kryss ovanpå löken
 • Salta och peppra med nymalen svart peppar
 • Täck musslan med strimlad ost
 • Låt läckerheterna stå i ugnen till osten har smält och allt är gyllen brunt

Ät och njut, det är den godaste musselrätt som vi någonsin har ätit. Passar utmärkt som starter eller snittar.


På lördagskvällen hade vi tillsammans med Louise Watz familj Rickard, Theresia, Sissela och barnbarnet Kira, Paddy, Ulrika och Steve från Sydafrika och Arja och Olli Santala från S/Y Zara från Finland som numera kör runt i Australien med sin husbil, grillkalas vid Cairns lagun.

Louise kommer från Limhamn och kom till Australien i början på åttiotalet och hela familjen stormtrivs i Cairns behagliga klimat.

Som de sa:

 • Cairns, är den bästa delen av Australien, här finns allt och det är varmt och gott hela året!


En mycket god hjälp fick vi av schweizaren Max Brugger, en tusenkonstnär, som hjälpte oss med allt det rostfria arbetena på Albatross. Max kom till Australien för 40 år sedan och har livnärt sig på sin egen rörelse, där han utfört mekaniska jobb. Han är även en inbiten seglare och gillar jakt och fiske. Många praktfulla jakt och fiskehistorier berättade han, som han sa:

 • Det är först nu de senaste åren som det blivet lite ordning och reda i denna del av Australien, tidigare var det rena vilda västern!

Max tillverkade även speciella fiskedrag till spansk makrill, vi köpte några för att prova fiskelyckan innanför det Stora Barriärrevet. Det skall bli spännande och testa fiskelyckan. Våra vänner Anna och Fintan Rafferty berättade om sin fiskfångst då Anna hade håvat in en tre meter lång spansk makrill. Vi är inställda på att slå denna rekordfångst


Genom Louise Watz kom vi i kontakt med Anna och Fintan Rafferty.

Anna är kock och är uppvuxen i Höllviken. Hon luffade runt jorden något varv på åttiotalet och därefter återvände Anna till Australien och fastnade speciellt för Cairns.

 • En härlig stad med många trevliga människor och ett underbart klimat hela året, sa hon

I Cairns träffade hon sin stora kärlek Fintan Rafferty som kom från Irland. Gifte sig och har nu tre pojkar. Anna och Fintan har lyckat mycket bra i Australien där de tillsammans driver den framgångsrika restaurangen La Pizza på Esplanade & Alpin Street.


Albatross gjordes klart skepp under söndagen den 1 augusti för att starta seglatsen upp till Darwin som ligger i norra Australien. En seglats på cirka 1300 nautiska mil.


Share

Leave a Reply