Loggbok för S/Y Albatross 2004-12-12

Loggbok för S/Y Albatross 2004-12-12

 

Datum 2004-12-12 2004-12-23
Rutt Cape Town, Sydafrika
Position 33 55 198 S
18 26 543 E
Väder Soligt 

24

SO 0-28 m/s 

1030 mmbar

Distans 0
Erfarenhet

Skönt att åter trampa på fast mark igen efter nitton dygn till sjöss.

Efter vi checkat in Albatross fick vi en bra båtplats på brygga B1, där det fanns både eluttag och vatten.

Av personalen på RCYC, Royal Cape Yacht Club, fick vi bra anvisningar vart vi skulle klarera in hos tullen och emigrations myndigheten. Efter att ha svarat på en mängd frågor beträffande hälsotillståndet ombord behövdes det inte någon kontroll från Hälsoministeriet.

Båtplatsen hyrde vi på ett två månaders kontrakt, där det ingick el, vatten, dusch, toalett, fritt Internet och tillgång till klubblokalen, baren och restaurangen.

Första lördag kvällen slog vi på stort och åt en förträfflig middag på klubben.
– En stor grillad ryggbiff med grönsaker, kostnad: 52 SEK
– En liter utsökt sydafrikanskt rödvin Robertson Winery Shiraz 2003, kostnad: 31 SEK
– En halv liter starköl, kostnad: 6 SEK

Prisnivån verkar vara behagligt låg, cirka en tredje del av den svenska.

På klubben mötte vi många gemytliga seglare och det märktes att hamnen var internationell, här fanns segelbåtar från hela världen.

Direkt blev vi tillfrågade av vår båtgranne Harry om vi ville vara med och gasta på hans sydafrikanska segelbåt Avanti, under ”Table Bay International Sailing Week 2004” som skulle starta torsdagen den 16 december och pågå under fem dagar till måndagen den 20 december.
– Visst!

Beslutet var enkelt vi tackade ja direkt, det kunde vara skoj att tävlingssegla i Sydatlanten.

Av min f.d. jobbarkompis Lennart Karlén på Sycon Teknikkonsult hade jag för någon månad sedan fått mail, där han berättade om hans son Daniel som gastade på den sjuttio foot stora engelska segelbåten Ikra II och att de var på väg i Indiska Oceanen från Seychellerna till Cape Town.

Världen är liten, den första båt vi träffade på i Yacht klubben var just Ikra II. En beundransvärt vacker båt, där i stort sett hela besättningen var svensk.
– Kapten Håkan Norberg, Enskede
– Anna  Gwyn, England
– Emma Nordén, Stockholm
– Nicklas Nilsson, Karlshamn
– Daniel Karlén, Stockholm

Även Ikra II, med den 24 man starka besättningen, skulle segla med i ”Table Bay International Sailing Week 2004” där de tillsammans med Avanti skulle segla i samma klass.

Under helgen packades cyklarna upp och vi hojade runt och upptäckte den fantastiska Cape Town.

Se webb:
www.waterfront.co.za The Waterfront
www.cpnp.co.za Table Mountain National Park
www.tablemountain.net Table Mountain
www.nbi.ac.za Kirstenbosch Botanical Gardens

Den nya veckan började med en mängd underhållsarbeten på Albatross och tvätt från fyra veckor vaskades och fick lufttorka på Albatross däck.

Cape Town är en perfekt stad att handla i, här finns reservdelar och segel till förmånliga priser:
– SKF täta rullager till Johnsonpump a´ pris 20 SEK
– SKF-tätningar till Johnsonpump a´ pris 6 SEK, i Trinidad kostade samma tätning 100 SEK. Prisskillnad 94 SEK!!!!
– Nytt storsegel till Albatross, på 33,62 m2 pris 11.000 SEK

Under torsdagen startade ”Table Bay International Sailing Week 2004” och vi mönstrade ombord på den sydafrikanska segelbåten Avanti, tillsammans med en världsomfattande besättning från Sydafrika, Italien, Tyskland, Canada, Namibia och Sverige.

Kapten:
– Harry Brehm

Fördäcksgastar:
– Björn Geiger
– Olof Mortz
– Claudia Brehm
– Fabrizio Frvet
– Carl Erik Andersson

Vinschare:
– Michele Camerota
– Stefano Bia
– Donavan Middleton
– Dan Ford
– Janne Larsson

Tillsammans med 75 segelbåtar seglade vi varje dag i Table Bay en bana på cirka 20 nautiska mil, begränsad i väster av Robben Island, i norr av Blouberg och i söder av Little Lions Head.

Det märks tydligt att det är mycket fiskrika farvatten i denna kalla Benguela strömmen som går längs Afrikas västkust. Delfiner, pingviner, havsuttrar och sälar kom varje dag upp intill Avanti och kollade läget varpå de simmade ner i skafferiet igen. Under vintermånaderna juni-september är det mängder av val som kommer upp från de arktiska vattnen och äter sig feta här.

En mycket krävande och tuff segling med pinnkryss, spinnaker- och genacker- segling med kulingvindar och stormvindar på uppåt 25 meter i sekunden fullföljde vi.

Söndags seglatsen fick inställas på grund av storm, det blåste 28 meter i sekunden.

Varje dag började med bra väder men under eftermiddagen ökade vinden till kuling och storm då riktningen förändrades till sydostlig med kraftfulla fallvindar från det 1100 meter höga Taffelberget.

På lördags tävlingen skörades Avantis spinnaker, då båda sidoliken revs av från fallhornet ner till båda skothornen.

Ett flertal mindre båtar hade stora problem med att kryssa tillbaks till hamnen, vinden var så robust att de drev ut i Sydatlanten och besättningen fick be om bogserings hjälp från sjöräddning.

Två 38 foot båtar knäckte sina master. Ett mardrömsscenario för en seglare där en tredje del av masten enbart hänger med skottamparna inuti masten med segel, rullgenua, toppvant och akterstag vilt fladdrande i den dånande stormvinden samtidigt som sjön vräker över båten.

I vår klass ”Cruising Class” kom vi på femte plats av totalt 15 tävlande. Ett bra resultat med hänsyn till ”främlingslegionärs besättningen” som inte tidigare hade tränat tillsammans. Ikra II kom på tionde plats.

Under hela tävlingen hade vi förfärligt roligt tillsammans och dagarna avslutades med en middag ombord på Albatross. Där Janne och Stefano tillagade italiensk mat som smakade läckert.

Klubben ställde till ett rysligt fint kalas då tävlingen avslutades på måndags kvällen. Belöningarna första och andra pris bestod i huvudsak av lådvis med champagne, vita och röda sydafrikanska viner. Därtill fri mat, vin och öl till alla tävlingsdeltagarna som väl förhöjde stämningen.

Sydafrikanarna är duktiga på att festa.

Endast två av våra seglingskompisar från Indiska Oceanen av totalt femton båtar som är på väg till Cape Town har kommit fram.

Italienaren och ensamseglaren Piero Pierons på sin S/Y Qvo Vadi femtio foot stora segelbåt hälsade vi välkommen till Cape dagen före lille jul afton.

Han tyckte vi hade gjort en förbannat bra seglats då vi valde att segla direkt från Réunion till Cape Town. Han själv hade haft en fruktansvärt tuff seglats längs Sydafrikas östra kust i Agulhas strömmen ner till Godahoppsudden.

Nu skall vi fira jul här i Cape Town där vädret har stabiliserat sig, solen lyser från en klarblå himmel och temperaturen ligger på omkring +25 grader och alla sommar blommorna står i sin bästa midsommarskrud.

Janne och jag vill tillönska våra familjer, vänner och läsare:

God Jul och Gott Nytt år.

Skriv gärna några rader i vår gästbok.

Det är alltid roligt och få feedback från alla seglings intresserade som följer Albatross färd jorden runt.

Samtidigt vill tacka för alla trevliga mail och inlägg som vi fått.

Share

Leave a Reply