Jorden runt i en segelbåt

Jorden runt i en segelbat 1024x683 - Jorden runt i en segelbåt

Jorden runt i en segelbåt

Många människor är intresserade av olika äventyr och räds inte för något, medan andra föredrar att vara på hemmaplan. Inget är rätt eller fel, det gäller bara att må bra och få ut det mesta utav livet. Det här med att resa jorden runt har blivit populärt och det går att göra på många sätt, och de vanligaste sätten är: lifta, åka buss, tåg eller flygplan. Numera när det finns riktigt stabila och stora segelbåtar vill en del åka jorden runt på detta vis. En del hyr ut sin bostad och är borta i några år, andra kan vara ekonomiskt oberoende och kan då vara borta så länge de själva vill. Vissa säljer sin bostad och väljer att vara borta i några år. Den blott 17-årige Zac Sunderland var 2009 den första tonåringen som ensam seglade jorden runt. När han kom tillbaka till sin hemmahamn hade han varit ute till sjöss i tretton månader.

Vad menas med att resa jorden runt?

En del säger att du ska korsa alla meridianer, minst en gång. Vissa påstår att du ska åka förbi ekvatorn, andra säger att du under din rutt ska fara igenom antipoden till en tidigare plats du besökt. Sedan finns det vissa som påstår att först när du återvänder till utgångsplatsen har du rest runt jorden. Det finns egentligen ingen riktig hypotes som säger hur det ska var, det är upp till var och en att bestämma sin resa.

Planera

Som sagt drömmer många om att segla jorden runt, men klarar alla av det? Om du är en duktig seglare och har flera års erfarenhet av segling bör du klara av det. Det krävs dock en hel del planering innan du ska ge dig av och det första du bör göra är att prova olika sorters båtar. Det är av stor vikt att du känner förtroende för båten, att den känns pålitlig och har det som krävs, som till exempel rätt storlek. Andra saker som är viktiga är att planera hur länge du ska vara borta och givetvis bör du lägga upp en bra budget som ska räcka hela resan.

Du och även de andra ombord måste vara väl förbereda både psykiskt, fysiskt och praktiskt. Det är viktigt att alla som ska vara med ombord kan sköta båten själva. För att klara av det krävs åtskilliga övningstimmar till sjöss. Läs gärna böcker om segling, bloggar av de som redan seglat eller ska segla jorden runt.

Bra utbildning

Det är viktigt att du utbildar dig ordentligt innan du reser iväg, och här är några punkter:

• Förarbevis

• Kanalintyg

• Kustskepparen

• Dykarcertifikat

• Radarintyg

• Båtmekaniker

• Säkerhet

• Sjukvård

• VHF-certifikat

• Utesjöskepparen.