Olika seglingsrutter

Caribbean 1024x683 - Olika seglingsrutter

Hur långa seglingsrutter du bör ta beror mycket på när du ska segla. Är det endast på semestern du ska segla och då i närområden där du har din segelbåt liggande, blir det troligtvis inte några längre resor. Om du istället planerat för en längre resa, som jorden runt, får du räkna med att vara borta en längre tid. Kanske du får hyra ut din bostad, sälja allt du äger eller ta ett lån för att finansiera resan.

Segla i närområdet

Ska du segla i närområdet under semestern är Norge, Färöarna, Finland, Danmark och Holland populära resmål. Många som vill segla längre sträckor tycker om att ta sig genom kanalerna som finns i Europa eller längs med Atlantkusten och utforska områden i Medelområdet, under olika årstider. Har du tänkt åka på kanalerna bör du ha en båt med en stark motor och den måste även vara grundgående, helst under 1,8 meter. Detta eftersom vattenståndet skiftar på floderna/kanalerna under olika säsonger och år.

Mammor reste med tonårsbarn

Fyra äventyrslystna mammor reste ensamma med sina tonårsbarn till Kroatien och hade även sällskap ombord av ett par i 80-årsåldern. Andra ombord var en kapten och två svenska värdar. Det har blivit mer populärt att segla i Kroatien och det sägs både vara enkelt och smidigt eftersom havet är turkost, rent och det finns mängder med vackra öar.

Västindien

Har du bestämt dig för att vara ledigt ett eller flera år, kan Västindien vara ett perfekt ställe att segla till. Om du bestämt dig för att resa dit bör du åka från Sverige tidig vår och segla antingen längs med Europas Atlantkust, genom Kaledoniska kanalen eller Skottland. Innan höststormarna ankommer bör du ha tagit dig över Biscayakusten. Du kan ta det lugnt längs franska och spanska kusten och stanna vid olika hamnar, eller så seglar du den längre sträckan på omkring 400 sjömil.