Om segling, segelbåtar, utrustning och rutter

segling 1024x683 - Om segling, segelbåtar, utrustning och rutter

Fler och fler har under senare år fått upp intresset för segling. Vissa vill endast segla inom Sveriges skärgårdar och på havet till närliggande länder. Andra vill ge sig ut på en världsomsegling och vara borta länge, kanske under flera år. Det är inte ovanligt att sälja bostaden, hyra ut den eller ta ett större lån för att få uppleva den stora drömmen.

1500-talet

Människor har alltid haft en stor längtan för att åka ut på äventyr och redan på medeltiden seglade människor jorden runt. Då var båtarna längre, lägre och tyngre. Du kan på denna webbplats läsa om några äventyrslystna män som under 1500-talet försökte sig på att göra en världsomsegling. Tyvärr lyckades inte alla, men de blev kända ändå.

Viktig utrustning

Det är inte bara att ge sig ut i en segelbåt och tro att allt sköter sig självt. Du måste vara väl förberedd, gått på bra kurser och fått vissa intyg som krävs. Du måste även ha flera olika verktyg att ha ombord om något i båten går sönder. Du måste också vara uppkopplad med en sändare om du behöver tillkalla hjälp. En liten sak som du kanske inte tror är viktig är flytvästen och den ska vara anpassad efter din vikt.

Olika segelbåtar

Det finns mängder med segelbåtar att välja mellan, därför är det viktigt att du läser på och besöker en båthandlare för att ställa alla de frågor du kan komma på. Om du bara ska segla under semestern behöver du inte en lika stor och stark båt som om du ska segla långt. En motor kan ibland vara bra, särskilt om det är vindstilla. Det är när vinden tar tag i seglen som fartyget tar sig framåt.

Tävlingar

Runt om i världen finns det flera kända segeltävlingar. I Sverige är den mest kända tävlingen Gotland runt eller ÅF Offshore Race som 2012 blev tävlingens nya namn.

Böcker

För alla som är intresserade av att läsa om segling, vare sig det är läroböcker eller spännande romaner, finns det mängder böcker att få tag på. Du kan köpa böcker i en fysisk bokhandel, en nätbokhandel eller läsa artiklar och bloggar på nätet. Det finns även gamla äventyrsböcker om världsomsegling, till exempel Jules Vernes En världsomsegling under havet.