Segelbåtar

kallas segelbat 1024x768 - Segelbåtar

En båt som i första hand drivs framåt med hjälp av segel kallas segelbåt. I dag är det vanligt att det finns hjälpmotorer som kan användas om det är vindstilla och seglen inte kan driva båten framåt. Det är när seglen får vind i sig som båten rör si framåt. Det finns många olika sorters segelbåtar och de vanligaste är: trimaran, katamaran, jollen och kölbåten. Vilken typ av segelbåt som passar dig bäst beror helt och hållet på vad du ska använda den till. Dagens segelbåtar är ofta

både bredare och högre än de äldre modeller och de är dessutom rymligare och snabbare.

Tänka på vid köp av segelbåt

När du ska köpa en segelbåt är det viktigt att du tänker på vad du ska använda båten till och vilka behov du har när det gäller utrymmen med mera. Du kanske vill använda båten bara i skärgården eller för mindre resor eller så vill du ut på öppna havet och segla längre sträckor; det finns båtar för alla tillfällen. Bekvämlighet, möjlighet för matlagning och antalet sovplatser är också viktigt att tänka på och även hur stor segelbåten ska vara.

Annat av vikt att tänka på

Det bör finns plats för alla som ska vara ombord. Köper du en något större båt, blir resan bekvämare, säkrare och vädret kommer inte att spela lika stor roll som när man sitter i en mindre båt. Tänk även på vad du har råd med när det gäller underhåll, båtplats och hur mycket tid du kan avvara. Vill du ha en dieselmotor, en utombordare eller inombordare, är också viktigt att tänka på, särskilt om det är första gången du ska köpa en båt. För att vara riktigt förberedd kan du gå en kurs i segling och läsa tidskrifter om båtar och segling. En hel del information finns även på internet –  och besök gärna en båthandlare och ställ frågor.