Tävlingsrutter och utrustning

Segling ar en otroligt 1024x768 - Tävlingsrutter och utrustning

En populär seglingstävling i Sverige som går av stapeln varje sommar är Gotland runt eller ÅF Offshore race som numera är benämningen på tävlingen. Från år 2012 började tävlingen i centrala Stockholm och det kommer seglare från alla världens hörn. För alla som inte kan finnas på plats brukar SVT direktsända tävlingen.

Planering

Segling är en otroligt trevlig hobby, men det kostar också en hel del. På sjön eller på havet bör du ha korrekt utrustning för att inte bli strandsatt eller utsatt för fara. Det är alltid viktigt att du har en bra utbildning inom sjöfart innan du ger dig ut till sjöss. Planering är därför a och o och det är många saker som ska tas med ombord. Bland annat saker för säkerheten, olika verktyg om något går sönder, saker så du kan sköta att navigera båten, och råkar du ut för större problem måste du kunna anropa på hjälp.

Säkerhetsutrustning

Om just du blir förtjust i segling, kan det hända att du vill segla runt jorden på en gång, men det finns otroligt mycket du måste träna på för att vara en säker segelbåtsförare. Den allra viktigaste saken, men oj så billig, är flytvästen och den ska vara godkänd utifrån din kroppsvikt. En AIS-sändare som hela tiden visar din position är också viktigt att ha med. Om det händer något på båten kan du då anropa andra som har AIS-sändare.

Navigationsutrustning

Det är även viktigt att du har ett navigeringssystem som ser till att du navigerar korrekt när du seglar. Ett gps-system bör du absolut ha med på båten. På så sätt vet du alltid vad du befinner dig och glöm inte att sjökortet och kompassen. Även till sjöss kan de elektroniska systemen strejka, så ha därför hellre med dig fler säkerhetssaker än du behöver för att vara säker. Eftersom säkerheten är a och o, är det viktigt att ha trafikvett, använda sunt förnuft och ha respekt för vädret.