Världsomsegling

ship 1024x684 - Världsomsegling

Ända sedan 1500-talet har människor seglat runt jorden med fartyg, och enkelt förklarat är att en segling runt jorden går ut på att korsa alla meridianer som finns, och det ska göras minst en gång. Meridian är ett ord som härstammar från det latinska ordet meridies (middag på svenska), som i sin tur symboliserar en storcirkel som går genom jordens geografiska poler. För att förklara det på ett enkelt sätt, går det att säga att när en u-båt kretsat runt Nordpolen, har den gjort en världsomsegling. En mer logisk förklaring är att du ska ha passerat ekvatorn.

Kravet för fritidsseglare är att de ska fara igenom till exempel Panamakanalen och den antipod som ligger utanför Indonesien. Det kostar en hel del att ge sig ut på en världsomsegling och på 1500-talet kunde inte bitcoin köpa och omförhandlas till riktiga pengar som det gör i dag. Det hade varit mycket smidigare om så vore fallet.

Mycket har gått framåt sedan 1500-talet, farkosterna har blivit betydligt snabbare och på juldagen 2016 tog fransmannen Thomas Coville nytt världsrekord på rekordfarten, drygt 50 dagar efter att ha seglat över 5 000 mil. Detta var bara en liten parentes, nu är det 1500-talet som gäller.

Ferdinand Magellan

Den första människan som uppenbart lyckats korsa alla meridianer var Magellan. Egentligen gjorde han sin världsomsegling under två etapper. År 1506 deltog han i en portugisisk resa som gick österut till Moluckerna. År 1519 påbörjade han själv en spansk expedition, den första världsomseglingen som gick västerut. Från början var det fem fartyg som var med på resan och där upptäckte Ferdinand Magellans sund som ligger i Chile. Sundet fick sitt namn efter Magellan, som tyvärr aldrig själv kom fram. Han blev dödad 1521 efter att deltagit i en mindre strid mellan de lokala invånarna som fanns på Mactan i Filippinerna.